Ветеринар избра Разград пред жълтите павета

Ветеринар избра Разград пред жълтите павета  | StandartNews.com

Защо депутат от управляваща партия, работил цял мандат като областен управител, се впуска в битката за кмет на Разград? Този въпрос може да си задават много хора, изкушени от властта, но без опит по етажите на държавното управление. Народният представител от ГЕРБ доктор Валентин Василев обаче не е измежду лаиците, които таят надежди предстоящите избори да им отворят вратите на тежък кабинет и да ги дарят с властнически пълномощия. Той има зад себе разнообразен политически опит, който го е научил да чете и разшифрова без грешка скритите кодове на ефективната управленческа дейност.

"В политиката влязох през 2007 година, когато политическа партия ГЕРБ се яви за първи път на избори. Бях избран за общински съветник в родния ми град. С времето доверието към нашата партия нарастваше, аз станах областен управител, после депутат. През всичките тези години видях и на гърба си изпитах истината, че искаш ли да помагаш на хората ефективно, да си близо до техните проблеми, трябва да го правиш през общинското управление. Защото 80% от връзката на избирателите с властта минава през кметските управи." Така Василев обяснява решението си да поиска да слезе от депутатската банка на жълтите павета и да хване в ръце кормилото на Разград.

Ветеринарен доктор по професия, Вальо Василев има самочувствието, че познава добре проблемите на общината и знае какво се крие в задните дворове на всяко село. "Обикалял съм махали и паланки, много преди да стана костюмар. Познавам хората, които си вадят хляба с гледането на две-три крави или разчитат да оживеят до пролетта с яйчицата на 3-4 кокошки от селския си двор. В същото време като областен управител съм участвал в изработването на регионални и трансгранични стратегии, запознат съм с механизма на управление на големи проекти. На Разград са му нужни видими резултати и моята програма съдържа стъпките, с които те могат да се постигнат", обяснява депутатът. Василев не кокетира с факта, че неговата партия е основната политическа сила в управляващата коалиция. Не иска обаче да се забравя, че той е кандидатът, чийто телефон знаят всички министри от правителството на Бойко Борисов.

Като кореняк разградчанин Вальо не се чувства комфортно след 25-годишното управление на БСП в Разград. "Като се съберем по празниците с мои приятели, съученици от града, с които сме израснали заедно, все си пожелаваме да дойде най-после и при нас Десети ноември. Защото след толкова червени мандати Разград застина някъде във времето, все едно още ги има манифестациите по случай Девети септември", с ирония и тъга коментира той.

Като човек с опит в политиката и властта, Василев не иска да блесне пред съгражданите си с грандиозни програми и обещания. "Ще направя няколко прости, но ефективни неща. Местната администрация ще се отвори към хората и бизнеса. Ще прекъсна дългогодишните връзки между общинската ясла и определени фамилии, които повече от 20 години печелят обществени поръчки. Ще засилим работата по европейските проекти, а фирмите изпълнители ще подлежат на строг контрол за качество и отчетност на средствата", обещава кандидат кметът на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай