Възли при гуша? Трябва скалпел!

При бучка в гърдата проверете и щитовидната жлеза, съветва проф. Гено Киров

Възли при гуша? Трябва скалпел! | StandartNews.com

Ако ви мъчи щитовидната жлеза, бягайте на мамолог. Ако пък имате бучка в гърдата, търсете и ендокринолог. Това препоръчва хирургът проф. д-р Гено Киров, който е консултант в столичните Военномедицинска академия (ВМА) и IV градска болница. "Съществува такава връзка, тъй като гърдата е хормонално зависим орган и при проблеми с млечната жлеза държим пациентката да изследва задължително щитовидната и обратното", не крие професорът, който е сред корифеите на операциите на щитовидна жлеза.

Диагнозата "гуша" е бич предимно за жените. Нежният пол страда от проблеми с щитовидната жлеза 10 пъти по-често от силния. Как се издават "разбърканите хормони"? Първо върху кожата. Когато секрецията на хормони е увеличена и пациентите са с хипертиреоидизъм, симптомите са няколко - сърцебиене, лесна умора, изпотяване, нервност. "Налице е нежна и чувствителна кожа със зачервяване на лицето",  обяснява проф. Гено Киров. Обратното - когато щитовидната жлеза произвежда прекалено малко хормони, диагнозата е хипотиреоидизъм. Тогава кожата става много суха и дори се налага консултация с дерматолог, уточнява хирургът.

Заболяванията на щитовидната жлеза обикновено се явяват като хиперплазия (разрастване на тиреоидната тъкан) или появата на възли. Възможна обаче е и смесена форма. "По принцип всеки възел на щитовидната жлеза трябва да бъде опериран", категоричен е професорът. Но преди това се уточнява -

дали е "топъл" или "студен"

Добре е да се направи и сцинтиграфия - радиоизотопно изследване, което подпомага значително диагностиката. Много важни са ехографският преглед и стойностите на щитовидните хормони. В най-тежките случаи се налага компютърна томография.

Кои са по-опасни - "топлите" или "студените" възли? "Студените", ако се оставят, има опасност да се превърнат в злокачествени образувания. "Топлите" по-рядко се израждат в карцином. "И едните, и другите влияят по свой начин на организма, ако не се лекуват правилно", предупреждава проф. Киров. И пояснява, че в отделението по хирургия на IV градска болница се извършва съвременно оперативно лечение на заболяванията на щитовидната жлеза. При злокачествените, в зависимост от степента на малигненост, може да бъде отстранена цялата щитовидна жлеза с  дисекция на лимфните възли. В този случай се налага заместително

лечение с тиреоидни хормони до живот

След операцията пък пациентът преминава консултативен преглед при онкологична комисия, която определя тактиката на по-нататъшното лечение, разказва проф. Киров. Понякога и доброкачествените възли изискват скалпел, ако са толкова големи, че пречат на дишането и преглъщането.

Кои са причините за заболяванията на щитовидната жлеза? "Определена роля играят наследствеността, стресовите фактори, недостигът на йод, токсични фактори", казва проф. Киров. Рило-Родопският масив е сред т.нар. ендемични райони, в които диагнозата се отключва по-често. Не са редки и случаите на автоимунния тиреодит на Хашимото, който по принцип не се лекува оперативно, уточнява хирургът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай