В аптеките още няма противогрипни ваксини

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари призоваха Министерство на здравеопазването да удължи до края на януари срока личните лекари да поставят безплатната противогрипна ваксина на хората над 69 години

В аптеките още няма противогрипни ваксини | StandartNews.com

В аптечната мрежа в момента няма противогрипни ваксини, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките в България, предаде БНР. В началото на следващата седмица се очаква доставка, но само на едната от двете ваксини:

„Това се случва всяка година в този период – октомври. Ваксинациите се извършват до към края на месеца – тогава е най-интензивно търсенето. Пазарът е около 140-150 хил. ваксини годишно“.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари призоваха Министерство на здравеопазването да удължи до края на януари срока личните лекари да поставят безплатната противогрипна ваксина на хората над 69 години, тъй като законовият срок до началото на декември е кратък с оглед на това, че ваксинирането ще започне към края на октомври, посочи доц. Любомир Киров, председател на сдружението:

„По-късно се доставят ваксините. Това не е световна конспирация. Напротив. Направено е с добро – и последният новопоявил се щам да го има. Да може за тази програма да се удължи времето за прилагането й. Нека да продължи през целия януари“.

Световната здравна организация препоръчва ваксинацията да започне в България дори в първите седмици на януари, когато е пикът на грипната епидемия, стана ясно на международна дискусия по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай