СЗО:Не забравяйте превенцията на други заболявания

33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за борба с Хепатит В и С

СЗО:Не забравяйте превенцията на други заболявания | StandartNews.com

33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за борба с Хепатит В и С, СЗО Европа предоставя пряка подкрепа на правителството на България и Министерство на здравеопазването от 2014 г. в двугодишни споразумения за сътрудничество. Въпреки това финансиране и изпълнението, националният план не е приет и затова ние сме от страните в "жълто", пише news.bg

Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн форум "Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?", организиран от "Капитал".

"В условията на пандемията от коронавирус, СЗО предупреждава да не се занемарява превенцията на други заболявания, тъй като ще се получи торнадо от тези заболявания и след като бъде овладяна пандемията ще има опустошителен ефект върху здравната система и целите общества", предупреди експертът.

Той призова за интеграция, тестване и ангажимент на общността, която не е включена в решаването на тези проблеми. 82% заразени в момента съобщават, че не могат да се тестват, че няма достъп до рецепти, предписания и тестове.

"Може да се стигне до много големи загуби - 15 извънредни случаи на заразяване и 8 700 нежелани странични реакции, 17 000 смъртни случаи, свързани с цироза на черен дроб за периода 2020-2030 г., само за една година липса на здравни грижи", обясни Околийски. Той съобщи, че глобалното разпространение на Хепатит C се изразявява в 71 млн. заразени по света, за Европа - 14 млн., които живеят с болестта.

"СЗО е разработила много документи, има основополагащ план за действие от 2016 г., а насоките са: да има валидна информация, тя обаче продължава да липсва заради липсата на серологични скрининги и заради действия на НЗОК, които не показват информацията в досието на пациента, които да се виждат от пациента и лекаря", обясни Михаил Околийски.

4 човека на ден умират от хепатит B и C заради усложнения с черния дроб в България. Добрата новината е, че страната е постигнала 10 точки, най-добрия резултат при борбата при предаване на Хепатит от майка на дете, също е постигнат добър скрининг за безопасност на кръвопреливане при над 95%.

Доц. д-р Тонка Върлева, директор на дирекция "Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости" в Министерството на здравеопазването каза, че националната програма за борба с вирусните хепатити е одобрена и следващата седмица ще бъде приета от Министерски съвет. Тя отчете целите на програмата, според които трябва да се постигне намаляване на хепатитите с 45% до 2025 г., 90% - до 2030 г., но, по думите й, това е "амбициозна цел". Одобрени са и всички рискови групи, които да се изследват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай