Съвет по сигурността за коронавируса(ОБНОВЕНА)

Извънредното заседание ще се проведе от 16 ч. днес

Съвет по сигурността за коронавируса(ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Извънредно заседание заради коронавируса, който вече покосява Европа и взе 4 жертви в Италия, свиква премиерът Бойко Борисов. Заседанието първоначално бе наслочено на утре, 25 февруари, от 8,30 ч., но впоследствие бе преместено за 16 ч. днес.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска общо решение на ЕС за коронавируса

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на COVID-19, предприетите мерки срещу заразата в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов настоя пред европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон за общоевропейско решение за мерки срещу смъртоносния коронавирус от Китай.
„Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме“, каза премиерът.

Трябва да имаме бързи, ефективни и общи действия, за да ограничим разпространението на коронавируса, каза в същото време министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг, след като проведе среща с държавния министър на вътрешните работи на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман.

„Действията, които се развиват в Италия, са изключително притеснителни за всички нас, тъй като вече проблемът е на територията на Европа. Ако до момента контролирахме летищата и възможностите за проникване бяха значително по-малки, в момента говорим за наличие на коронавирус на територията на Европа, което включва и сухоземните граници. Трябва много бързо да се вземе общо европейско решение, което да защити всички страни-членки на ЕС.

Успоредно с това всяка една държава трябва да предприеме свои действия за засилване на контрола по границата: най-вече бърза реакция при проява на симптоми и бърз обмен на информация, защото това е много важно бързо да се открие източникът, за да могат да се приложат ефективни мерки“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай