Сушито е като руска рулетка

Синдром на пържения ориз води до диария и повръщане, паразитът Anisakis дебне в блюдата със сурова риба, води до тежка инфекция

Сушито е  като руска рулетка | StandartNews.com

А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, безсърдечни, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи наглед  благочестие, но отричащи силата му; И от такива се отвръщай!. Защото от тях са онези, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове жени, водени от различни страсти, които все се учат, а никога не могат да стигнат до познание на истината. И както Яний и Ямврий се възпротивиха на Моисей, така и те се противят на истината, човеци с покварен ум, извратени във вярата. Но те няма да успеят повече; защото безумието им ще стане известно на всички, както стана и с безумието  на тези двама“.

Тези пророчески думи, както можете да се досетите, са от Библията. Единствената книга, успяла да събере между твърдите корици толкова много истини и ценни поуки, валидни за всички времена. 

Естествено, това четиво отдавна не предизвиква толкова голям интерес, колкото на някои от нас се иска. Може би защото ние самите от доста време насам не си даваме сметка колко ценна информация е закодиранa във всички редове.

Някога нашите прадеди, които със сигурност са били доста силно вярващи хора, са посягали към Светото писание с надежда да намерят отговор и решение за своите мъки. Днес ние „издирваме“ разковничето по коренно различни начини, и то в повечето пъти - грешни. Поне това показват резултатите.

Пресен пример от тази седмица е появилата се информация в новинарски сайт, че лични лекари, шофьори на линейки и спешни екипи разполагат със средства за лична отбрана, в случай, че бъдат нападнати. Както ни е добре известно, подобни случки в България, макар да се санкционират от закона, по никакъв начин не са намалели. Даже напротив, в близкото минало отново широката общественост бе информирана за поредните физически посегателства срещу родните лекари. Тъжно е, че докарахме нещата до там, че хората, призвани да спасяват, първо да мислят как да съхранят собствения си живот. Подобна ситуация е, меко казано, парадоксална и крайно унизителна. 

Пациентът не е клиент, който винаги има право, както гласят пазарните теории. Той не спада към категорията „потребители“, а и никой практикуващ медицина не го възприема по този начин. От там се заражда и въпросът: Защо не чухме и видяхме някой продавач на сирене да е напердашен, задето е отказал да го даде без да има право? 

В медицинската практика има правила – добри или лоши. И те се създават от тези, които се сблъскват с човешки трагедии ежеминутно. Но се спазват от същите, защото така повелява законът. А както обичаме да казваме - явно законодателството не важи еднакво за всички. И това тълкувание ще продължи да съществува, докато не се покаже по ясен и недвусмислен начин, че посегателството над лекаря /а и над всяко живо същество/ сурово се наказва.

Но какво да очакваме от свят, в който любовта, от която зависи неподозирано много, е кът? Все пак великият Петър Дънов го е казал още много отдавна:„Бог не дава на човека сила, но му дава любов. Силата на човека зависи от неговата любов. Без любов никаква с ила не съществува“! А тя ни е толкова необходима, когато трябва да се борим с болестите, опустошаващи тялото ни.

Като тази, предизвиквана от паразитният нематод Anisakis, чийто жизнен цикъл се развива в рибата и други морски обитатели. При хората същият причинява инфекция на име анизакиоза. Преди да продължим с детайлите около нея ще кажем, че въпросната е изключително опасна особено за индивиди, които произвеждат имуноглобулин.

Е, тъй като в отговор на паразитната инвазия, организмът впоследствие развива силна алергична реакция, включително анафилаксия, след консумиране на риба и производните й деликатеси.

В исторически план за съществуването на паразитите от рода Anisakis става известно през 1845 г. Анизакиозата се определя за паразитна инфекция на стомашно-чревния тракт, тъй като се провокира от консумацията на пресни или недостатъчно добре термично обработени морски храни, съдържащи ларви на нематода Anisakis simplex.

Характерна е за региони, където рибата се хапва сурова, леко маринована или просто осолена.

Тук ще добавим и културите, завладяли цял свят, за които консумацията на суши и на други сурови морски обитатели са доста популярни. Характерното за паразита след попадането му в организма е, че няколко часа след поглъщането му, в опитите си да пробие чревната стена, която не може, той се забива в нея и умира. Присъствието на мъртвия нашественик  предизвиква имунен отговор, който представлява обграждане на неамтодите от имунните клетки, които образуват подобна на топка структура, която в даден момент блокира храносмилателната система. Тогава се появава и  силната коремна болка, последвана от повръщане.

В повечето случаи част от ларвите, попаднали в организма, биват изхвърляни при повръщането, но ако по един или друг начин те успеят да преминат в тънките или дебелото черво, се развива тежък еозинофилен грануломатозен отговор. Въпросният би могъл да настъпи в рамките на една до две седмици след инфекцията, причинявайки симптоми на болестта на Крон.

Въпреки модерното схващане, че правилното приготвяне на морското блюдо елиминира възможността от каквато и да е зараза, рискът при ларвите от рода Anisakis остава. Анизакидите, както и свързаните с тях видове, като например Hysterothylacium aduncum, освобождават редица биохимикали в околните тъкани на рибата, които при консумация попадат в организма на хомо сапиенс.

В такива случаи са характерни острите алергични прояви, като уртикария и анафилаксия, проявяващи със или без придружаващи стомашно-чревни симптоми. Честотата на алергичните пристъпи в резултат от поглъщането на суровите водни жители в медицината се определя като гастроалергична анизакиоза.

Като цяло този тип прояви могат да се прояват и под формата на  астма, конюнктивит, контактен дерматит. 

Всичките най-често наблюдавани при хора, занимаващи се с преработка и обработка на рибни продукти. Друго заболяване, свързано с консумирането на контаминирана сурова риба, суши, ориз и други храни, като зеленчуци, месо и мляко, се провокира от Bacillus Cereus - грам-положителна, бета-хемолитична бактерия, често срещана в почвата и храната. Това е причината за „синдром на пържения ориз“ („fried rice syndrome“), тъй като бактериите се намират в ястия от пържен ориз, престояли на стайна температура в продължение на часове.

Има два вида инфекции с Bacillus cereus - тип диария и тип повръщане. Вторият се отнася главно към поглъщането на замърсени продукти от ориз. Болестите, причинени от Bacillus, възникват вследствие  оцеляването на бактериалните ендоспори, когато контаминираната храна е приготвена при неправилни температури.

Проблемът с оцеляването се усложнява и когато блюдото се охлажда не както трябва, което позволява на ендоспорите да покълнат. Бактериалният растеж пък води до продуциране на ентеротоксини, един от които е силно устойчив на топлина и киселини.

Именно поради всичко изброено в предходните редове си позволяваме дързостта да твърдим, че хранителното отравяне на организма и приемането на същото за нещо лесно поправимо е крайно погрешно схващане. Да не говорим, че последиците от него не винаги се появават навреме и въвеждат в заблуждение.

В този контекст припомняме думите на Макиавели: „Рано болестта трудно се диагностицира, но лесно се лекува. Късно лесно се диагностицира, но трудно се лекува!“

P.S. И все пак помнете: „Има два начина да си щастлив в живота – единият е да се правиш на идиот, другият е да си такъв“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай