Спира ли маската вирусите?

Прилагането на прости хигиенни мерки е значително по-ефективно

Спира ли маската вирусите? | StandartNews.com

Хирургични маски за предпазване от инфекция се използват в много страни по света. С особена сила това важи в момента за Китай по време на сегашната епидемия от коронавирус, където те се носят за защита от мръсния въздух.

Специалистите вирусолози обаче са скептични по отношение ефективността им срещу вирусите, пренасяни по въздуха.

Все пак има някои доказателства, които предполагат, че маските могат да помогнат за предотвратяване на предаването на вирусите по въздушно-капков път.

За първи път хирургическите маски са въведени в края на 18-ти век в болниците. През 1919 година, след избухването на испанския грип, погубил над 50 милиона души, те навлизат широко в употреба

Д-р Дейвид Карингтън, от университета в Сейнт Джордж в Лондон казва пред Би Би Си, че "обикновените хирургически маски не са ефективна защита срещу вируси или бактерии, пренасяни във въздуха", така че повечето вируси се предават, защото маските нямат въздушен филтър и оставят очите изложени.

Но те биха могли да помогнат за понижаване на риска от заразяване с вирус чрез „пръскането“ от кихане или кашлица и да осигурят някаква защита срещу предаване от ръката до устата, пише канал 3. Проучване за 2016 г. от Нов Южен Уелс показа, че хората докосват лицата си около 23 пъти в час.

Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология в Университета в Нотингам, заявява: „В едно добре контролирано проучване в болнична обстановка, маската за лице беше толкова добра за предотвратяване на грипна инфекция, колкото тази, снабдена с респиратор“.

"Въпреки това, когато преминете към проучвания, разглеждащи тяхната ефективност в извънболнична среда, данните са по-малко убедителни: рисковано е да носите маската за продължителни периоди от време", добавя проф. Бол.

"Въпреки това, когато преминете към проучвания, разглеждащи тяхната ефективност в извънболнична среда, данните са по-малко убедителни: рисковано е да носите маската за продължителни периоди от време", добави проф. Бол.

Д-р Конър Бамфорд от Института за експериментална медицина „Уелком-Волфсън“ от Университета на Кралица Белфаст заяви, че „прилагането на прости хигиенни мерки“ е значително по-ефективно.

"Покриването на устата, докато кихате, честото измиване на ръцете и задължителното дезинфекциране на ръцете преди хранене, биха могли да помогнат за ограничаване на риска от заразяване с респираторен вирус", каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай