София удари по болнични легла UK и Дания

Това сочи анализ на общинското предприятие "Софияплан"

София удари по болнични легла UK и Дания | StandartNews.com

София бие Великобритания, Дания и Швеция по болнични легла на 100 000 души население. Това сочи анализ на общинското предприятие "Софияплан", в който се отбелязва, че легловият капацитет на болничните лечебни заведения в Столичната община (СО) нараства през последните 10 години и към 2019 г. е 10 661 легла. Близо 40% от тях се намират в частни болници.

Легловият капацитет на общинските болници е близо 1 800 легла. Осигуреността с болнични легла за СО е 820 легла на 100 000 души население, което е с 300 легла повече от средните стойности за Европейския съюз и със 100 повече от средния брой легла на 100 000 души в страната - 715. За сравнение Дания и Швеция имат 250 легла за 100 000 население, а Великобритания 280, пише Монитор.

"Въпреки, че в ситуация на пандемия, в каквато се намираме в момента, това би осигурило по-голяма здравна инфраструктура, в обичайна ситуация това е индикатор за проблеми със здравната система.

 Основната критика е, че България не успява да извършва регулярна здравна профилактика на населението си в ресора на доболничната помощ", се посочва в анализа.

"Докладът на ЕК посочва, че има трайна тенденция на застаряване на медицинския персонал в страната и високи нива на миграция на квалифициран персонал, който търси по-добри условия за практикуване на професията си в чужбина.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2018 г. 46% от лекарите в Столична община са над 55-годишна възраст, като този дял за страната е още по-висок - 51 %.  Според доклада на ЕК разходите за здравеопазване на глава от населението в България са в размер на 1 311 евро и са четвъртите най-ниски в ЕС през 2017 година.

И въпреки това в България отделяме сравнително голяма част от доходите си за здравно обслужване – между 8 и 10%, в сравнение със средно 3,9% за ЕС", казват още от "Софияплан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай