Ще победим ли стареенето със съхранени стволови клетки?

В бъдеще стволовите клетки могат да бъдат средство за подновяване на стареещите тъкани на тялото

Ще победим ли стареенето със съхранени стволови клетки? | StandartNews.com

От клинични проучвания за лечение на белодробни заболявания, ревматоиден артрит и епилепсия до изследвания, прилагащи стволови клетки за подобряване на клетъчната и тъканната трансплантация, науката за регенеративната медицина продължава да напредва.

Публикувани проучвания върху животни показват, че прилагането на млади стволови клетки на стареещи животни отменя стареенето и ги подновява. Неотдавнашно проучване показа, че това лечение също увеличава продължителността на живота на стареещи мишки. Наскоро бяха публикувани резултатите от две клинични проучвания при 75-годишни“ деца „със сенилна кахексия, специалистите стигат до заключението, че младите мезенхимни стволови клетки могат да се прилагат безопасно интравенозно, в тези случаи това лечение е подобрило симптомите на заболяването.

В бъдеще стволовите клетки могат да бъдат средство за подновяване на стареещите тъкани на тялото. Тъй като „сенилната кахексия“ е свързана с намаляване на броя на стволовите клетки в организма, тяхното приложение може да забави загубата на мускулна маса, която води до време, степента на която е индикация за продължителност на живота. Експериментите показват, че прилагането на стволови клетки на по-стари организми може да обърне ефектите на стареенето, да позволи по-добра сърдечна функция, да подобри плодовитостта и по този начин да удължи живота на човека и репродуктивния капацитет.

Най-добрия източник за събиране на стволови клетки е този на кръвта от пъпната връв. Стволовите клетки, събрани при раждането, имат силен капацитет на само възпроизвеждане на клетките и голяма способност да възстановяват наранявания. За съжаление обаче те не могат да бъдат събрани на друг етап от човешкия живот, така че родителите трябва да бъдат добре информирани и да вземат решение за съхранение на стволови клетки по време на раждането.

Потърсихме мнението на Проф. Елисавета Наумова - Началник клиника по клинична имунология.

- Проф. Наумова, от къде се вземат стволови клетки?

- Накратко , трите възможни източника на стволови клетки са костен мозък на самия пациент или от донор, кръвообращението -периферна кръв на пациента или от донор , кръвта от пъпна връв, това са възможностите.

- Кои са най-полезни от всички видове?

- Това не може да се каже , заради спецификата на нуждите. Няма най- добри , а има различни нужди.

- Има ли вероятност в бъдеще да победим старостта чрез използване на стволови клетки?

- Някой ден сигурно Да, но това все още не е доказано.

Изследванията и клиничните проучвания в световен мащаб , продължават усилено с надеждни резултати. Дано е бъдеще стволовите клетки да са най-големия подарък за човечеството, да удължат живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай