Разделението на хората докара кризата с вируса

Това каза Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров

Разделението на хората докара кризата с вируса | StandartNews.com

"Новите мерки са абсолютно необходими. Тук обаче е важно да се каже, че те трябваше да бъдат въведени, защото предишните не се спазваха. За съжаление се видя, че ние като общество не се справихме, не си наложихме необходимата самодисциплина и се стигна дотук" Това каза пред Монитор Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Разделението в обществото ни по отношение на това трябва ли да бъдат спазвани мерките или не се оказа пагубно. Още нещо: от началото на пандемията страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите, свързани с овладяването на пандемията. Смея да твърдя, че това до голяма степен се отнася и за сегашната ситуация.

 Що се отнася до мерките, които ще влязат в сила от 27-и - нека имаме предвид това, че повечето българи обикновено не са в моловете. След работа минават през близките им хранителен магазин, аптека и се връщат у дома си. Няма забрана за напускане на дома, за движение по улиците. Тук обаче има проблем за хората, които работят в моловете и заведенията, там държавата трябва да се опита да компенсира.

За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в софийските болници е от особено значение да бъдат отворени дежурни детски градини, които да се грижат за децата им. В София това беше организирано, ако не се бъркам в рамките на 24 часа. Надявам се и в другите градове да се случи същото.

Разкриването на COVID зоните в ДКЦ-ата беше от особено значение, сега е много важно работата да се стикова, защото добре работещите звена в ДКЦ-ата ще бъдат от огромна полза за намаляване на огромното натоварване върху цялата здравна система. 

Необходимо е бързо и гъвкаво взимане на решения в условията на ежедневно променяща се ситуация. Искрено се надявам това да се промени и да започнем да работим по начин, отговарящ на действителността. Просто няма време, епидемията не ни чака. Ако продължи тази невъзможност за работа, ще се искат оставки.

Кризата с пандемията COVID-19 даде тласък на разработването на Националната здравна информационна система и модулите й. Със сигурност може да кажем, че до дни работата с електронно направление ще бъде факт, очаква се електронната рецепта да влезе от първи януари 2021 година.

Всички със симптоми трябва да се тестват с бърз антигенен тест като начало. Особено важно е, че личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове без те да бъдат лимитирани, надявам се това да помогне за овладяването на пандемията и за бързото и своевременно карантиниране на заразоносителите.

Въпрос на решение от страна на щаба е дали да се тества цял град. Ако това се случи, неминуемо случаите ще нараснат, но какво от това? И в момента е факт и всички го знаем, че има повече заразени, отколкото статистиката отчита. 

Разнопосочното говорене продължава да дава своето негативно отношение. През цялото време ние, с авторитета на съюза, се опитвахме да тушираме тези разногласия, може би отчасти успяхме. Трябва да се каже, че все повече хора спазват мерките, но явно не са достатъчно. Надявам се новите мерки да дадат резултат, за да може всички ние да изкараме едни малко по-спокойни коледни празници.", каза проф. Маджаров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай