Радев уважи ВМА за годишнината на болницата

Президентът участва в тържественото събрание по повод на 128 години на ВМА

Радев уважи ВМА за годишнината на болницата | StandartNews.com

Военномедицинската академия (ВМА) се ползва с доказан авторитет в чужбина, обяви президентът Румен Радев на тържественото събрание по повод на 128 години от създаването на Военномедицинската академия (ВМА).

Приятно ми е да бъда с вас, не само да ви поздравя за вашата годишнина и не просто да произнеса официална реч, а най-вече да ви благодаря затова, че вие не само връщате здравето и живота, но и с това, което правите. Връщате вярата ни за бъдещето на нашата нация. Днес здравната ни система се съпътства от редица неуредици, често - и с бездушие, но все повече хора имат вяра на ВМА, защото тук здравето е висша ценност и вие го доказвате с действията си всеки ден, заяви президентът Радев.

ВМА не е стандартно лечебно заведения. Поколения военни и цивилни специалисти го превърнаха в национална институция, и точно в нея днес има ясна визия, има цели, има ред и отговорност, допълни той. По думите му всички тези успехи се дължат най-вече на професионалистите, които работят в лечебното заведение. Имам лични наблюдения върху ВМА повече от 40 години - за всички тези години се сменяха оборудването, условията и хората, но духът на ВМА остана непроменен, дългът и призванието към пациента, българските граждани и към България, допълни държавният глава. Точно този дух е ключът към успехите, които постигате днес, каза още той.

Президентът Радев изрази удовлетворението си, че ген. Мутафчийски, преди да бъде назначен на този пост, е представил визията си и тя сега се разгръща. Това личи от променените условия, в начина на подготовка на хората, запазването и развитието на кадровия потенциал, прилагането на съвременни иновативни методи за диагностика, лечение и рехабилитация. Най-важното, паралелно с това, - и разгръщането на мащабна научна дейност. Бъдещите военни лекари са и една от най-важните стратегически инвестиции на ВМА. Президентът Радев пожела на работещите във ВМА здраве, да не ги напуска новаторският дух и отговорността към гражданите.

Въпреки 128-те години, академията сякаш никога не е била по-млада, каза началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. По-млада, защото през последната година успя да назначи 35 млади лекари, както и 57 млади хора, които се подготвят за офицери. През тази година имахме невероятен късмет и успяхме да обновим повече от 10 клиники и много помощни звена на болницата, посочи той. По думите му, ВМА не трупа дългове. Всяка година все повече пациенти предпочитат да се лекуват във ВМА, като за последния месец тук са лекувани над четири хиляди болни, посочи той. За 17 млн. лв. е обновена повечето от стратегически важната апаратура за ВМА, като 8 млн. лв. са от бюджета на болницата, а останалите - от правителството, допълни ген. Мутафчийски.

Преди тържественото събрание бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове от името на президента, от името на началника на отбраната, от командването на ВВС, от името на кмета на София, от Българския лекарски съюз, от БЧК, от синдикати и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай