"Пътеките" направиха болниците търсачи на пари

Това смята журналистът Калина Влайкова

"Пътеките" направиха болниците търсачи на пари | StandartNews.com

Корупцията у нас е мащабна навсякъде, в системата на здравеопазването, в която има много пари, там вече наистина трябва да се търсят конкретните причини за изтичането на тези пари, което е кардинален проблем наистина. Според мен, без да съм някакъв тесен експерт по здравен мениджмънт, проблем наистина е моделът, с който в момента и през изминалите години боравим, на така наречените пътеки, защото чрез тях болниците се превръщат в едни търсачи на пари и това много често води до до конкретни щети към пациентите. 

По този начин журналистът Калина Влайкова коментира темата в "Пресечна точка" по Нова Тв - всеки пети българин дава подкуп за здраве.

Това е от една страна, от друга страна споменава се в доклада, че в Европейския съюз се е влошила средата и от гледна точка на това, че хората търсят връзки, за да се спасяват дали от коронавируса или от нещо друго, но мисля, че това може да е ново явление за Европейския съюз.

На трета страна е манталитетът, който сме си го наследили, да отидем при доктора с бонбони, кафе, напитка и не знам какво в знак на благодарност.

Аз лично, честно казано, не мога да видя много голяма връзка между ковид пандемията и повишаването, ако приемем, че го има, на склонността на българина да плаща пари, да дава пари за здравеопазване.

И това е, защото, когато има критична ситуация, тогава наистина по-скоро ще се обадиш и ще търсиш познати, да се направи всичко възможно, да обърнеш света и да си спасиш близкия, за да намериш правилния доктор, който да ти обърне внимание.", каза още Калина Влайкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай