Професор каза ще имаме ли и руската ваксина

Има проблем с доставките за целия ЕС, каза проф. Илко Гетов

Професор каза ще имаме ли и руската ваксина | StandartNews.com

"Текат интензивни консултации с Русия, за да можем в Европа да използваме и нея." Така проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, отговори той на въпроса ще започнем ли внасяне на руската ваксина. Той опроверга мнението, че България е на опашката по имунизация срещу Ковид-19.

Ние не сме сред най-изостаналите държави. Все пак ние сме на трети етап от ваксинацията, коментира проф. Гетов пред бТВ.

"Има и други фактори, които са от значение при справянето с пандемията. Броят на положително настроените хора към ваксината у нас е само 30%. Лекарите и хората на първа линия също се различават като число от тези в Германия, например. Почти сигурни сме, че няма да има никакъв проблем с ваксинацията.", казва той.

„Не е възможно да ни се случи закупуване на фалшиви ваксини в рамките на ЕС, понеже получаваме дозите от склада на производителя до държавата членка“, коментира експертът появилите се вече информации за измами с продажбата на фалшиви ваксини в Даркнет.

Той обаче призна, че има проблем с доставките за целия ЕС, но обясни, че производственият капацитет не достига, а компаниите са мултинационални и осигуряват дозите за целия свят. "Надявам се да има някаква колаборация между компаниите, за да се разреши този проблем", обясни Гетов. Той бе категоричен, че това показва, че потребността се оказва повече от възможностите, обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай