Пазете се! Зимните вируси ни налазиха

Зачестяват случаите на хрема, чака се грип

Пазете се! Зимните вируси ни налазиха | StandartNews.com

Пазете се! Зимните вируси вече ни налазиха. Бронхиолит, ринофарингит - познатата ни хрема, ангина, гастроентерит вече повалят мнозина. Скоро се очаква и сезонният грип. Миналата година заради строгите противоепидемични мерки заради ковид 19 – стриктното носене на маски, изолацията и дезинфекцията, грип почти нямаше. Сега обаче той се завръща, алармира АФП.

Във Франция "честотата на острите респираторни възпаления (температура и дихателни симптоми) в кабинетите на общопрактикуващите лекари се увеличават от септември", сочат данните на медицинските власти.

Това може да се обясни с циркулирането на други дихателни вируси, различни от предизвикващия Ковид SARS-CoV-2, пише в новия бюлетин на медицинската практика "Сантинел", цитиран от Лупа.бг.

"Много е възможно имунитетът на населението към зимните вируси да е намалял", обяснява епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен. "Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси е възможно епидемиите тази година да са по-силни". Тя дава за пример бронхиолита и грипа. За да бъдат избегнати, специалистите препоръчват да не забравяме предпазните мерки, дори да отслабне епидемията от Ковид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай