Никой не знае колко деца у нас са въшлясали

Над 10 години държавата няма механизъм, по който да следи въшливостта на децата у нас

Никой не знае колко деца у нас са въшлясали | StandartNews.com

Над 10 години държавата няма механизъм, по който да следи въшливостта на децата у нас. Това означава, че дори и да има епидемия от въшки, няма статистика, в която броят на опаразитените деца да бъде вписан, става ясно от отговор на въпроси, които БГНЕС изпрати до Министерството на здравеопазването.

Повече от десет години здравните власти у нас нямат нито статистика за въшлясалите деца, нито разпоредби към личните лекари как да действат при епидемия от въшки заради паднала наредба. А липсата на статистика за опаразитени деца е предпоставка дори и да има епидемия от въшки, никой да не разбере за нея.

Надя Миткова, която е биолог в лаборатория „Дезинсекция” към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че „между 1994 г. и 2009 г. у нас е имало наредба за ограничаване на въшливостта. По силата ѝ, – докато тя съществуваше, – всеки ден в детските градини се правеше проверка, а в училищата – един път седмично“. В момента прегледът за въшки се прави на добра воля от медицинските сестри в детските ясли и градини, и училищата.

Според министерството на здравеопазването „Отпадането на нормативния акт е свързано с отмяната на Закона за народното здраве, а Наредба № 17 от 13 юли 1994 г. за ограничаване на въшливостта е издадена по Закона за народното здраве“.

„Дейността на здравните кабинети е определена и нормативно регламентирана в Закона за здравето и подзаконовите нормативни документи – Наредба № 3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини (която дава указания за дезинфекция на помещенията, храната, играчките и пр., но здравето на децата е отбелязано в един-единствен ред „ежедневно наблюдение на здравословното състояние на децата“ – бел. ред.), Наредба 26 от 38.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и Наредба № 3 от 2000 г. за здравните кабинети и училищата (която задължава здравния кабинет в училище да води документация за при опаразитяване на децата – бел.ред.). На основание изброените нормативни документи здравните кабинети в детските градини и училищата осъществяват дейности по предотвратяване на възникването и за ограничаване разпространението на заразни и паразитни заболявания в детските градини и училищата. Детските ясли, детските градини и училищата са обекти с обществено предназначение, в които контролните органи, регионалните здравни инспекции, извършват държавен здравен контрол“, съобщават от министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай