МЦ "Афродита" в топ 3 по успех за ин витро

Оборудването и качеството на медицинската ни услуга са на световно ниво, казва един от най-добрите специалисти в България д-р Антон Баев

МЦ "Афродита" в топ 3 по успех за ин витро | StandartNews.com
  • Оборудването и качеството на медицинската ни услуга са на световно ниво, казва един от най-добрите специалисти в България д-р Антон Баев
  • Спрете цигарите, приемайте витамин D и никога не се отказвайте

Скоро бяха обявени официалните резултати на клиники, на които основната дейност е асистирана репродукция. Тези данни касаят тяхната успеваемост, изчислена като процент на ражданията от всички процедури, финансирани от Център за асистирана репродукция. От огромно значение за двойките при избор на клиника са степента на успех при IVF процедури и начините за увеличаване шансовете за зачеване.

За най-новите данни за нивата на успех при ин витро оплождане в България се насочихме и потърсихме повече информация и съвети от експерта на МЦ „Афродита“ по ин витро оплождане – д-р Антон Баев.

ВИЗИТКА: Д-р Антон Баев има дългогодишен опит в сферата на репродуктивна медицина и се смята за един от най-добрите специалисти в България. Той е началник на ин витро сектор на Медицински Център „Афродита“ .

МЦ „Афродита“ е най-големият център за регенеративна медицина и стволови клетки у нас. Клиниката е в договорни отношения с най-престижните в света лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция и Италия.

- Д-р Баев, каква е успеваемостта на различните клиники в България ?

- До този момент в България функционират 32 клиники за ин витро. Средната успеваемост на всички клиники за процедурите, финансирани от Фонда за асистирана репродукция, е 26.11%. При нас, в МЦ „Афродита“, е 36.36%. Това е най-точният параметър за успех - процентът деца, родени след ин витро цикли, т.нар. live birth rate.

- На какво се дължи по-голямата успеваемост при вашия екип?

- В последните десет години положихме огромни усилия да осигурим лична грижа и индивидуално отношение към двойките с една-единствена цел – да предоставим възможно най-добрата медицинска услуга в приятна обстановка. Изключително горд съм от факта, че в последните години сме го постигнали. Целият екип показва огромна мотивация.

Медицинското оборудване и качеството на медицинската услуга са на световно ниво. Най-доброто тепърва предстои.

- Какви са шансовете за забременяване в различните възрасти?

- Ориентировъчно, за жена под 35 години – 38%. От 35-37 години е 29%. На възраст от 38 до 40 години е 19%, а от 41 до 42 години е около 10 %. На възраст над 42 години – под 10%. Това са показатели за успеваемост, ако жената прави опити за бебе със свои яйцеклетки.

- Как една двойка може да увеличи шансовете си за зачеване по време на IVF, д-р Баев?

- Като за начало моят съвет е да поддържат здравословно тегло. Това е от изключителна важност за плодовитостта и IVF. Много е важно да намалите стреса до минимум. Това е и най-трудното за постигане при двойките по време на IVF стимулационен цикъл. Откажете се от пушенето. Тютюнопушенето може драстично да намали шанса за успех, докато правите IVF, защото влияе върху качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Потърсете приема на добавки, ако лекарят ви е посъветвал. Мултивитамините също могат да бъдат полезни. Адекватни нива на витамин D също са от значение. Не отлагайте ин витро процедурата.

- Какво бихте казали на бъдещите майки, д-р Баев?

- Много пациенти се нуждаят от повече от един цикъл на ин витро оплождане, за да постигнат успех. Ако първият Ви цикъл не е бил успешен, Вашият лекар може да успее да коригира лекарствата, за да оптимизира следващ. Първата ин витро процедура е много ценен опит и тя реално показва проблема. Най-важното, което трябва да запомните, е, че по-голямата част (или всичко) от това е извън вашия контрол. Никой не обича липсата на контрол, но понякога отпускането може да ви помогне да издържите този труден период. Грижете се за себе си и не се обвинявайте, когато нещата не вървят добре. Не сте сами, и знайте че често е необходимо голямо усилие, за да се създаде семейство. Никога не се отказвайте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай