Можем да ваксинираме по 600 000 души на месец

Тази сутрин у нас са пристигнали още 21 060 дози от препарата на Пфайзер

Можем да ваксинираме по 600 000 души на месец | StandartNews.com

Ако имаме достатъчно ваксини, можем да ваксинираме по 500-600 хиляди души на месец и до края на юни да постигнем колективния имунитет от 70 на сто имунизирани. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред бТВ. Точно това  е причината да поискаме инжекции назаем от Франция и Германия.

Тази сутрин у нас са пристигнали още 21 060 дози от препарата на „Пфайзер“.

„АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози, разкри министърът и обясни, че България не е договорна страна с фирмата и затова пише до Европейската комисия.

По думите му от ноември досега хората у нас, които искат да се ваксинират са с 12% повече.

Ангелов обясни, че „зелените коридори“ за имунизация са отворени, защото е имало налични дози, а хора от групите по план, не са се явявали на ваксинация. Опашки от напразно чакащи пред болниците вчера е имало, защото болниците не са обявили на страниците си кога ще има коридори.

Ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план, обяви Ангелов. Той коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас.

Здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира министърът. Той обяви, че системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства, и с апаратура.

Здравният министър отново обяви, че има заделени количества в РЗИ за втора доза за ваксинираните с РНК препаратите – „Пфайзер“ и „Модерна“, но втора доза от „АстраЗенека“ не се пази, защото реимунизацията с този препарат е след 10 седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай