Медсестрите дадоха 20 дни на Ананиев (Обзор)

След това вдигат палатков лагер

Медсестрите дадоха 20 дни на Ананиев (Обзор) | StandartNews.com

ФОТО: ДАРИК РАДИО

  • След това вдигат палатков лагер, ако исканията им не бъдат изпълнени

20 дни дадоха протестиращите медсестри на здравния министър Кирил Ананиев, за да бъдат изпълнени исканията им. След това специалистите по здравни грижи вдигат палатков лагер през ресорното ведомство. С тази договорка приключиха днес протестите на медицинските сестри и преговорите им с министър Ананиев.

Стотици медсестри от цялата страна излязоха на протест. В София те се събраха под прозорците на здравния министър.  Кирил Ананиев се срещна с протестиращите. И им съобщи, че вече е започнало отпускането на средства.

900 лв. заплата в повечето болници

В много от лечебните заведения ще бъдат удовлетворени исканията на медицинските специалисти за по-високи заплати и това ще може да стане със задна дата от 1 януари 2019 г., съобщи Кирил Ананиев. И уточни, че в повечето болници исканата заплата от 900 лв.  ще бъде достигната, а в други - възнагражденията ще са близо до този размер.

Ананиев каза, че подкрепя исканията на медицинските специалисти за по-високи заплати и заяви, че правителството прави стъпки в рамките на близките години да се стигне до достоен размер на възнагражденията им.

Министърът обясни, че средствата за увеличението на заплатите ще дойдат от предоставените 30 млн. от правителството, както и от разпределението на бюджета на НЗОК.

Ананиев: До 3 години - достойни заплати

"Считам, че в лечебните заведения ще постъпи един ресурс, който може преобладаващо да се използва за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Решението с колко, ще го вземе директорът на болницата", обясни Ананиев.

Той допълни, че ще направи среща с директорите на болниците, които са в принципала на здравното министерство, за да им помогне да направят разпределението на разходите, така че да се използват ефективно тези средства.

"Това го приемаме като политика в средносрочен план, а не като еднократен акт. В рамките от 1-2-3 години ще стигнем до размери на заплати, които да са достойни", обеща Ананиев.

"Решихме да дадем шанс на министър Кирил Ананиев в следващите 20 дни това да бъде решено. Разбрахме се, че пак ще се видим, след като изтече срокът и, ако проблемът не бъде решен,  ще излезем на палатки - медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори", коментира през журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница, след среща на контактна група от протестиращите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Исканията: 1120 лв. старт, нощният труд и клиничните пътеки - добавка

Медицинските сестри настояват за увеличаване на заплатите на всички служители. Стартовото възнаграждение, което искат, е поне две минимални заплати или това означава 1120 лв. Клас прослужено време, нощният труд и клиничните пътеки пък да бъдат добавка над тези пари.  "И сега се изплащат пътеки, но няма правила, по които те да се разпределят, т.е. аз следващия месец не знам дали ще имам, колко ще бъдат, дали ще ми ги дадат изобщо. Хем човек може да разполага с тези средства, хем няма никакъв контрол. На работодателите е дадено те сами да си измислят правила и сами да се контролират", обясни Илиева. По думите й всяка втора медицинска сестра работи на две места. Освен това на една сестра в сърдечна реанимация се падали по четирима пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай