Маски на улицата. 10 дни карантина, но с условие

Очаква се заболеваемостта да намалее с до 30%

Маски на улицата. 10 дни карантина, но с условие | StandartNews.com
  • Очаква се заболеваемостта да намалее с до 30%

Маските и на улицата се връщат. Карантината пада на 10 дни, но само ако пациентът е безсимптомен. Това стана ясно след специална онлайн среща днес на проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. Те проведоха двучасов видеоконферентен разговор, в който постигнаха общо мнение за новите мерки. Очаква се те да бъдат официално въведени от здравното министерство и Националния оперативен щаб.

По-рано днес в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.
 
"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболеваемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, заяви здравният министър проф. Ангелов.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.
 
Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболеваемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира още проф. Ангелов.
 
По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.
 
"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай