Лекарският съюз спокоен за парите на болниците

Болничните бюджети ще издържат с финансирането от 85%, което е мярка на държавата

Лекарският съюз спокоен за парите на болниците | StandartNews.com

Болничните бюджети ще издържат с финансирането от 85%, което предвижда като допълнителна мярка държавата. Това каза пред бТВ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Притокът на пациенти в лечебните заведения е намалял драстично.

„Плановият прием е забранен със заповед на министъра. Остава болниците да разчитат на спешния прием, който е много по-малък, отколкото плановите пациенти“, обясни Маджаров.

Близо 80 хиляди лева са събрани в дарителската сметка на БЛС за помощ на болници

По думите му към момента тези от лечебните заведения, които са имали добър мениджмънт и са работили добре преди ситуацията, породена от COVID-19, работят добре и сега.

„Проблем е, че се налага да бъдат реорганизирани специалисти от едно в друго отделение. Не на всички места все още имат достатъчни количества предпазни средства“, каза още д-р Иван Маджаров.

„Тази криза се видя кои работят добре и кои по-малко добре. Там, където е имало лежерно отношение към работата, се вижда колко са стреснати сега“, каза още той.

Председателят на БЛС призова хората да стоят по домовете си около предстоящите празници, за да не се допусне пик на заболеваемостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай