Лекар: Напрежението се нагнетява излишно

Това каза Светлана Велизарова, началник на детското отделение на белодробната болница „Св. София“

Лекар: Напрежението се нагнетява излишно | StandartNews.com

„Напрежението се нагнетява излишно. В най-голям процент от случаите децата до 10 години се заразяват от родителите си. Сега всеки може да си купи от аптеката антигенен тест. Когато са позитивни, родителите правят тест и на децата си. Ако се окаже, че са заразени, родителите искат веднага да ги настанят в болница, защото не са сигурни, че ще се справят вкъщи, не че детето е тежко болно. Децата, които имат нужда от кислород, са не повече от 20% от всички, които искат да влязат в болница“.

Това поясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на детското отделение на белодробната болница „Св. София“ в столицата. И подчерта, че не всички хоспитализирани се нуждаят от болнична помощ реално.

„Доболничната помощ не извършва до голяма степен т.нар. „патронаж“, затова хората искат да са сигурни, че ще бъдат под лекарско наблюдение“.

Пазейки себе си, родителите пазят децата си, посочи д-р Велизарова в предаването „12+3“ и допълни:

„Не съм голям привърженик на локдауна. Това е въздушно-капкова инфекция и като всяка такава има своя ход и може да бъде прогнозирана. Да, можем да спрем коронавируса, ако всички се затворим 20 години вкъщи и никой никъде не излиза. Всеки локдаун води до удължаване на това, което ни предстои. Тъй като се забавя инфекциозността на коронавируса, докато сме в изолация, то той започва да мутира“.

Според лекаря големият проблем на пандемията е, че никой на никого нищо не обяснява.

„Оказа се, че хората повече вярват на фейсбук, отколкото на официалните власти. Защото днес властите казват едно, утре друго, след пет дни съвсем друго. Лекарите трябва да бъдат изключително ултимативни по повод всяко едно решение и то да бъде абсолютно аргументирано, и то от научна гледна точка“.

По думите на д-р Велизарова не е полезно по време на пик на епидемията човек да се имунизира, „защото вместо да изпишем вежди, можем да избодем очи“.

„Нямаме полезен ход. Просто изчакваме да мине вълната“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай