Лечебни заведения ни дерат за измислени услуги

Здравният министър обещава проверки по всеки подаден сигнал за нарушение

Лечебни заведения ни дерат за измислени услуги | StandartNews.com

Здравни заведения у нас нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. Това сигнализираха вчера от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. По думите им така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите.

Пред БНТ Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане обясни, че никой не може да твърди, че тези вземания са само от застраховани лица. Методи Янков, член на Националното сдружение на частните болници заяви, че проблемът не е в доплащанията, а в тяхното регламентиране.

Медицината се развива, всеки пациент иска да се ползва от най-съвременните технологии, обясни Мими Виткова. По нейните думи вземанията не са само от частните, но и от държавните болници. За да могат всички болници да покрият технологичните изисквания, да задържат добрите кадри, обществените средства не достигат. "Ако обществените средства ги адаптираме към потребностите за развитие на здравеопазването, няма да ги има тези неща. Ние изискваме от държавата да сложи ред в системата", каза Виткова.

Според Методи Янков здравната каса покрива 60-65% от издръжките на болниците. По негово мнение се плаща за измислени неща, защото целият списък от дейности, незаплатени от Касата, са факт във всички болници. Регламент за доплащане трябва да бъде направен от министерството, смята той. Янков отбеляза и, че застрахователите не са предложили техен модел.

От Асоциацията са разговаряли с министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка на всеки подаден сигнал. Той заяви вчера, че се подготвя регламент кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите.

„Ще засиля контрола. Ние сме подготвили вече в проекта на закон за лечебните заведения, мерки, с които да регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите, от гражданите, като това ще намери отражение в наредбата за достъпа. Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики“, категоричен бе министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай