Кунчев похвали учителите, но предупреди за нов бум

Изненадан съм от отговорното отношение на цялата образователна система, каза той

Кунчев похвали учителите, но предупреди за нов бум | StandartNews.com

Похвала към учителите и школските директори за изключително отговорния им подход към опасността от коронавирус изказа главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Но в същото време предупреди, че в края на другата седмица ни чака нов бум на заразата.

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, заяви доц. Кунчев по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

„Каквото се случва в обществото, това ще се случва и в училище. От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата", каза още той. По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента.

„Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.

„След платото през август успяхме да постигнем няколко седмици постепенно намаляване на случаите. Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно", коментира още главният държавен здравен инспектор.

Според него важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас. „Ако е вторият вариант, е най-лошият вариант. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и така до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта, подчерта доц. Кунчев. "Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози", подчерта доц. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай