Колко яйца на ден да разрешите на детето си

В дните след Великден се повишава рязко консумацията на яйца

Колко яйца на ден да разрешите на детето си | StandartNews.com

В дните след Великден се повишава рязко консумацията на яйца, но е добре да се внимава с приеманите количества, за да не се стигне до здравословни проблеми, казва пред БТА гастроентерологът доц. Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника в университетската болница "Св. Марина" във Варна.

По думите й възрастните хора могат да си позволят по две яйца на ден. Условието е да нямат увеличен холестерол. За децата препоръката на специалиста е да се внимава много. За тях приемливото количество от боядисаните великденски деликатеси е максимум по едно яйце дневно.

Най-важното е в празничните дни хората да внимават и да не променят рязко режима си, като увеличат много количествата на приеманите храни, допълни доц. Георгиева. Като лекар тя не препоръчва консумацията на алкохол, особено твърд, тъй като това води до проблеми с черния дроб. Тъй като традиционно на празници на масата се слага пиене, нейният съвет е да се приема по чаша качествено червено вино, което освен всичко друго има и антиоксидантен ефект.

Преходният период от зима/пролет изисква промяна на хранителния режим, за да се чувстваме бодри и здрави, каза още тя. По думите й е необходимо да се приема по-голямо количество плодове и зеленчуци, както и бяло диетично месо. Задължително е да се увеличи и приемът на вода.

Съветът на специалиста е да се приемат повече витамини - C, D, E, K, както и такива от B групата. За добрия тонус на организма са необходими и минерали - селен, цинк, магнезий. За да си осигуряваме тези вещества, могат да се приемат и хранителни добавки, които в момента така или иначе са много разпространени, каза още доц. Георгиева.

Нейната препоръка е да се акцентира върху куркумин, берберин, сминдух. В никакъв случай обаче не бива да се забравя, че хранителните добавки не заместват рационалното хранене, а са само подпомагащи, посочи диетологът.

През пролетта, особено в съчетание с настоящата пандемична ситуация, когато хората са си у дома, трябва да се избягва честото "надничане" в хладилника, допълни Георгиева. По думите й спасението е в по-ниско калоричните храни. Нейната препоръка е да се ограничат тестените изделия, мазните храни, бялата захар и шоколадите. Желателно е да бъдат "забравени" и тежките яхнии, мазните супи, сладкишите.

Акцентът на менюто и за млади, и за стари, трябва да бъдат зеленчуците и плодовете, посочи Георгиева. По думите й сега е времето, в което на масата сериозно присъствие трябва да заемат повече нискомаслените млека и млечни продукти, тараторът, доматените супи. Любителите на месото също би трябвало да се преориентират и да акцентират върху пилешкото, заешкото, агнешкото и бялата риба. А тъй като в българската традиция е на масата задължително да има хляб, то препоръката на експерта е той поне да не е бял.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай