КНСБ организира протест на медици в София

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари

КНСБ организира протест на медици в София | StandartNews.com

На 7 октомври - Световния ден за достоен труд - синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, организират национален протест в София.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Организаторите на протеста смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, на изпълнителната и на местната власти да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор "Здравеопазване". 

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, в Министерския съвет, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на финансите.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай