Китайският вирус пълзи към България(ОБЗОР)

Отне живота на 26 души, Пекин заключи два града

Китайският вирус пълзи към България(ОБЗОР) | StandartNews.com

Китайският вирус пълзи към България. Опасният нов коронавирус, който отне 26 живота в Китай, вероятно вече е стигнал и до Европа. Не е изключено да има заразени, които все още не са установени. Това коментира пред БНТ анестезиологът-реаниматор д-р Благомир Здравков.
Мистериозният вирус е много адаптивен. Той вече мутира, заяви в сряда високопоставен представител на китайските здравни власти, цитиран от ДПА.

ВИЖ ОЩЕ: Смъртта идва от Ухан

Всичко започна в края на декември. Заразата  тръгна на животински пазар в китайския град Ухан, където се продава и незаконно месо.
Няколко пациенти развиват тежка пневмония като накрая на оказва, че всички те са работили на фаталния пазар. Досега официалните данни сочат, че 26 души са загинали от усложнения - най-вече тежки пневмонии. 554-а са заразени. Според световните агенции обаче броят на заразените отдавна е надхвърлил 2000.

ВИЖ ОЩЕ: Китайският вирус: Вдигат за 3 дни нова болница

Първоначално се знаеше, че вирусът не е от типа на грипните и се среща предимно в дивите животни. А също и че човек може да се зарази само при пряк контакт с биологичен секрет от поразено животно.
Но за 3 седмици щамът мутира и здравните власти в Китай официално съобщиха, че заразата вече върви от човек на човек - по въздушно-капков път. И прехвърля границите на Китай. Болни има в Тайланд, Тайван, Филипините Северна Корея, Япония, Съединените щати и дори Русия. Носи симптомите на грип, но бързо настъпва пневмония с тежки усложнения.

ВИЖ ОЩЕ: Хора падат по улиците заради китайския вирус(ВИДЕО)

Голямата тревога на всички е, че през уикенда може да пламне неконтролируема епидемия, тъй като милиони хора ще пътуват заради Китайската Лунна Нова година, която започва в събота, а  празненствата продължават цяла седмица.
За да предотврати разпространението, Поднебесната империя заключи два града. Пекин постави под карантина 11-милионния Ухан и близкия 7-милионен Хуангган.
Точно в 10 часа сутринта местно време на 23 януари до второ нареждане спря работата на целия обществения транспорт в Ухан - автобуси, влакове, метро, фериботи. Затворени бяха летището и железопътните гари. Жителите на града - епицентър на заразата, бяха посъветвани да не го напускат освен при извънредни ситуации. Местните власти поискаха всички да носят маски на обществени места и призоваха правителствените служители да ги носят по време на работа, а търговците да публикуват табели за посетителите с подобна препоръка.
В град Хуанган, където са регистрирани 12 болни, общественият транспорт също спря. Влаковете подминават града. Влизането и излизането от него също е забранено, освен в крайно належащи случаи. Тогава автомобили и пътници преминават през задължителна епидемиологична проверка. Мерките предизвикаха масово недоволство, но китайските власти са непреклонни.
Паниката бързо обхвана света, защото китайският вирус много наподобява ТОРС - Тежък остър респираторен синдром. През 2002 и 2003 година тази особена разновидност на коронавирус повали хиляди души в 30 държави, над 1000 починаха. Това бе причината и Световната здравна организация да се събере в сряда на спешно заседание в Женева. Въпреки очакванията обаче СЗО не обяви международно извънредно положение, с което внесе леко успокоение на ситуацията. Ден по-късно обаче поправи позицията си и обяви извънредно положение в Китай.

Световните експерти апелираха към здравните власти да вземат предпазни мерки.
Термокамери, които засичат хората с температура 38 и повече градуса, бяха монтирани на много летища, включително и софийското, още преди седмица.
Япония, Южна Корея и Северна Корея затегнаха мерките по своите граници. В Сингапур всички пътници, които пристигат с полети от Китай, преминават преглед, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти. Особено внимание се обръща на пасажерите, идващи от Ухан.
Русия също обяви, че е засилила контрола по границите си.

Мярката се прилага за първи път в света

 

Опитът да се наложи блокада на град с население от 11 милиона души е нещо ново за световната наука. Така Гауден Галеа, представител на Световната здравна организация в Китай, коментира поставянето на 11-милионния Ухан под карантина. "Досега подобна мярка за обществено здраве не е била налагана. На този етап не можем да кажем, дали това ще проработи или не", допълни Галеа.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай