Кантарджиев ни плаши с нов вирус! Няма ваксина срещу него

Той е характерен за Латинска Америка, но вече е внесен в Европа

Кантарджиев ни плаши с нов вирус! Няма ваксина срещу него | StandartNews.com

Оропуч, по-известен като вирусът на ленивеца, е открит още през 1955 г. За него обаче няма ваксина, защото не представлява обществена опасност за здравето на хората. Това заяви в интервю за Нова телевизия здравният консултант на Столичната община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Той е характерен за Латинска Америка. Всички внесени случаи през последните месеци, са от туристическите дестинации на Куба. Той се предава от насекоми. Най-често това са дребни мухи и комари. Разпространители обаче са и птици и дребни бозайници като ленивеца”, посочи професорът.

По думите му този вирус причинява симптоми, подобни на тези на денгата. „Около 7 дни след ухапване от комара има много силна болка в мускулите, обездвижване и висока температура. Понякога има усложнения и в мозъците на пациентите”, обясни здравният експерт.

Във връзка с маймунската шарка, той изтъкна, че от началото на годината има регистрирани 27 000 случая. По думите на Кантарджиев притеснителното е, че 1400 от заразените са починали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай