Кое мислим, че знаем, но не знаем за зъбния кариес

Например погрешно е твърдението, че честото миене на зъбите предотвратява кариеса

Кое мислим, че знаем, но не знаем за зъбния кариес | StandartNews.com

Стоматологът Луиза Автандилян разсея няколко популярни заблуди, свързани с появата и предотвратяването на зъбния кариес в интервю за портала AiF., цитирано от БГНЕС.

Според нея е погрешно твърдението, че честото миене на зъбите предотвратява кариеса. "Това е изключително опасна заблуда. Трябва да миете зъбите два или максимум три пъти на ден. Ако го правите по-често, рискът от увреждане на шийката на зъба се увеличава многократно и това само повишава опасността от появата на кариеси", каза Автандилян.

Неправилно е също да си мислим, че дъвката може да предпази от кариес. Зъболекарят посочи, че дъвките най-често съдържат захар, което автоматично ги изключва от списъка с продукти за хигиена на устната кухина. "Второ, дългото дъвчене може да доведе до проблеми със слюнчените жлези и това ще предизвика не само развитието на кариес, но и заболявания на стомашно-чревния тракт", предупреди тя.

Грешен е и митът, че кариесът на зъбите се среща само при любителите на сладкото. "Няма храна, която да предизвика кариес на зъбите, има неправилна грижа за зъбите. Няма значение какво сте яли: сладолед или зелена салата. Трябва стриктно да спазвате хигиената на устната кухина, да използвате иригатор и зъбен конец за почистване, особено преди лягане", съветва стоматологът.

Автандилян също определи като мит, схващането, че кариесът винаги е придружен от тъмни петна по зъбите. "Например, в началния етап заболяването не причинява болка и дискомфорт и се проявява под формата на по-светли петна. Белотата на зъбите не е показател за тяхното добро здраве", обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай