Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме?

Подобно на други вируси от това семейство, той идва от животни

Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме? | StandartNews.com

Това е нов коронавирус - тоест член на семейството на коронавирусите, който никога досега не е срещан. Подобно на други вируси от това семейство, той идва от животни. Много от заразените или работеха, или често пазаруваха на пазара за търговия на едро с морски дарове на пазара Хуанан в центъра на китайския град, където се продават живи и току-що заклани животни. Новите и жестоки вируси обикновено произхождат от животински гостоприемници. Ебола и грип са примери за това.

Какви други коронавируси е имало в миналото?

Тежкият остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточният респираторен синдром (MERS) се причиняват от коронавируси, идващи от животни. Въпреки че се смята, че MERS се предава на хора от дромедари, първоначалните гостоприемници и за двата коронавируса вероятно са били прилепи. Сега има подозрения, че новият коронавирус може да е произлязъл от прилепи или змии и вероятно тогава е бил предаден на хората чрез посредник.

Първите случаи на SARS са били в Китай в края на 2002 г. Властите ги унищожиха и впоследствие бяха много критикувани, защото вирусът се разпространи практически безпроблемно в 37 страни, причинявайки глобална паника, заразявайки повече от 8000 души и убивайки повече от 750. Изглежда MERS се предава по-малко лесно от човек на човек, но има по-голям летален ефект, убивайки 35% от около 2500 души, които са били заразени.

Какви са симптомите, причинени от коронавируса от Ухан?

Вирусът причинява пневмония. Съобщава се, че заболелите имат кашлица, висока температура и затруднено дишане. В тежки случаи може да има органна недостатъчност. Тъй като това е вирусна пневмония антибиотиците не са от полза. Антивирусните лекарства, които имаме срещу грип, няма да работят. Ако хората бъдат приети в болница, те могат да получат подкрепа за белите си дробове и други органи, както и течности. Възстановяването ще зависи от силата на имунната им система. За много от починалите е известно, че са били с влошен имунитет.

Предава ли се вирусът от човек на човек?

Предаването от човек на човек е потвърдено от китайската национална здравна комисия. Към 23 януари китайските власти са признали 517 случая и 17 смъртни случая . През изминалата седмица броят на потвърдените инфекции се е утроил и са открити случаи в 13 провинции, както и в агломерациите Пекин, Шанхай, Чунцин и Тиенцзин.

Вирусът е потвърден и извън Китай, в САЩ, Тайланд, Южна Корея, Тайван и Япония. Реалният брой на заразяване с вируса може да бъде много по-голям, тъй като хората с леки симптоми може да не са открити изобщо.

Какви са притесненията на учените?

Имаше опасения, че коронавирусът може да се разпространи по-широко по време на едноседмичните празници на лунната нова година, които започват на 24 януари, когато милиони китайци пътуват у дома, за да празнуват, но празненствата до голяма степен са отменени и Ухан и два други китайски града са под блокада.

Основна тревога представляват диапазонът и тежестта на симптомите - някои хора изглежда страдат само от леко симптоми, докато други се разболяват тежко. Това затруднява установяването на истинския брой на заразените и степента на предаване между хората. Но властите се притесняват още, че вирусът може да стане по-мощен, отколкото изглежда досега.

Трябва ли да изпадаме в паника?

Засега не. Разпространението на вируса извън Китай е тревожно, но не и неочаквано развитие на ситуацията. Това увеличава вероятността Световната здравна организация да обяви извънредно положение в цял свят. Основните притеснения са колко преносим е този нов коронавирус между хората и каква част от тях се разболяват тежко, като в крайна сметка се озовават в болница. Често вирусите, които се разпространяват лесно, имат тенденция да имат по-леко въздействие.

Медицинските работници биха могли да бъдат изложени на риск, ако неочаквано се натъкнат на някой с респираторни симптоми, пътувал до засегнат регион. По принцип изглежда, че коронавирусът удря най-тежко възрастните хора, като случаите все пак са малко, поне засега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай