IT-фирми подаряват на държавата е-здравна карта

Дават на държавата 15 000 часа труд

IT-фирми подаряват на държавата е-здравна карта | StandartNews.com

IT-фирми ще работят безплатно за държавата, за да помогнат по-бързо да излезем бързо от кризата заради коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС.

Българската аутсорсинг асоциация ще дари 15 000 часа труд от работниците на членовете на организацията, допълни вицепремиерът Томислав Дончев. Чрез сключване на меморандум със здравното министерство ИТ фирмите ще изградят безвъзмездно системите за електронното здравеопазване, като е-здравната карта, електронни рецепти и др.

"Една добра новина. Хората ми отдясно и отляво са от Борда за иновациите за бизнес услуги и технологии. Давам им думата", обяви премиерът. Бизнесмените съобщиха, че ще използват свободния ресурс, който имат компаниите в Борда в момента, за да са в полза на обществото. "Впрегнали сме мозъчния тръст на много високотехнологични компании, за да помогнем", обявиха представителите на  IT сектора у нас.

"Това е доказателство, че кризата ражда и възможности. Ние поемаме протегната ръка с признателност. Считаме, че с тези 15 000 часове човешки труд ще можем да изградим националната здравноинформационна система. Това в момента е приоритет - и електронно здравно досие, и електронна рецепта. Това не е единственото предложение за подкрепа. Имаме още едно и буквално през следващите дни ще представим готов разработен продукт", коментира още Дончев.

"Години наред се обжалват поръчки и конкурси. Едва ли има човек, който да не иска електронно здравеопазване. Затова ми стана много приятно", допълни Борисов.

"Те вместо да искат от държавата и да си седят вкъщи, предлагат да ни направят електронната здравна карта, електронните рецепти и още куп предложения”, каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай