Инжекция в окото пази от слепота

Инжекция в окото пази от слепота | StandartNews.com

Диабетиците да се преглеждат поне 2 пъти годишно, съветва офталмологът доц. Дида Казакова

Пет са сетивата, с които опознаваме и усещаме света. Безспорно зрението е от най-важните. А един от основните му елементи е ретината. Какво представлява тя? И как да се справяме с проблемите, които бихме могли да получим? Попитахме доц. д-р Дида Казакова. Тя работи в УМБАЛ "Лозенец" и преподава в Медицинския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Специализирала е в Лондон, Тел Авив, Лозана и Базел, има защитен докторат в Кьолн, Германия.

"Ретината е третата обвивка на окото, най-вътрешната и най-отговорна за зрителната острота", казва доц. Дида Казакова. Причината е, че в нея се намира неврон, който чрез зрителния нерв достига до мозъка. "Затова казваме, че гледаме с очите, но виждаме с мозъка", обяснява д-р Казакова. Ако ретината е увредена обаче, светлинният импулс не може да се трансформира в нервен. Сред основните заболявания, които могат да увредят тази част от окото трайно, са дегенерация на макулата, пигментна ретинопатия и диабетна ретинопатия.
Основен рисков фактор за развиването на дегенерация на макулата е възрастта.

Около 7% от хората над 60 г. страдат

от това заболяване, уточнява доц. Казакова. Сред другите рискови фактори за развитие на дегенерация на макулата са и съдови проблеми, хормонални, ултравиолетови лъчи, работа с компютър, стресови моменти. Добрата новина за всички засегнати хора е, че те не са слепи според критериите на Световната здравна организация (СЗО). "Това е така, защото виждат с периферното си зрение и могат да се ориентират, да се движат", пояснява доц. Казакова. Дори могат да гледат телевизия, ако застанат странично пред екрана. Отделно има телескопични уреди, с които могат да четат.

Макулната дегенерация е два типа - суха и влажна. При първата се появяват други, които не са толкова опасни. "При тези пациенти се променя начинът на живот, добавят се храни, богати на омега-3-киселини като риба, авокадо, ядки, на антиоксиданти какъвто е червеното вино", казва доц. Казакова. Също така трябва да се подобри движението на човек, защото то също влияе върху кръвоснабдяването на окото. За съжаление сухата форма често прераства във влажна. Тогава процесът може да се спре, ако се инжектират специални лекарства в окото. Те обаче са много скъпи, а

у нас не се поемат от НЗОК

казва доц. Казакова. И ни съветва да не пропускаме прегледа при офталмолог поне веднъж годишно. Изключение от това правило правят диабетиците. Те са толкова рискова група, че е добре да ходят на очен лекар поне 2 пъти в годината. Най-големият бич за тях е диабетната ретинопатия. За да не се стига дотам, контролът на захарта е много важен. "Но и при добър профил, пак може се развие ретинопатия", алармира доц. Казакова. Тази болест също съществува в две форми. Зрителната острота при ретинопатията намалява, когато започнат да се образуват нови патологични съдове. Те водят до оток на макулата. "Единственото лечение засега е с лазер, който обработва очното дъно и спира развитието на неоваскуларизацията", обяснява доц. Казакова. Иначе се появяват кръвоизливи, които водят до слепота.

Друга много честа последица при диабетната ретинопатия е неоваскуларната глаукома. При нея отново се образуват нови съдове, които водят до покачване на вътреочното налягане. Традиционните методи и лекарства

често не действат

при глаукома. "Но има нови медикаменти, които могат да се инжектират и да понижават налягането", обяснява доц. Казакова. Друга надежда е поставянето на имплант с кортикостероид, който намалява отока за известно време. "Най-важно обаче е да се прави редовна профилактика и да има доверие между пациент и лекар", категорична е доц, Казакова.

Чипове дават нова надежда

Медицината напредва всеки ден и нови технологии дават надежда дори при най-тежките заболявания. Специални чипове могат да се поставят в окото на хората с пигментна дегенерация на ретината, с тях те могат да различават светлината, някои детайли и да се ориентират, разказва доц. Дида Казакова. Засега обаче в света са направени само няколко операции, методът тепърва ще се утвърждава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай