Грипът още спи

Очаква се да започне да поразява през януари

Грипът още спи | StandartNews.com

Грипът още спи. Очаква се да започне да поразява през януари. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

„Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече мина 10, което е знак, че сме в навечерието на епидемия”, коментира д-р Кунчев. Той обясни, че топлото време не е факторът, който забавя в момента настъпването на грипната вълна у нас. „За разпространението на грипа атмосферните условия оказват малко влияние. При започнала грипна епидемия, каквито и да са природните фактори - тя се развива. Това не е основната причина, но много трудно можем да кажем каква точно е тя”, каза инспекторът.

„Засега не можем да кажем кога ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я очакваме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е относително спокойно”, допълни Кунчев.

Оказва се, че щамовете, които се очаква да ни атакуват през този сезон, са сравнително нови. „От представителите на H1N1 това е „Бризбейн”, от H3N2 - „Канзас”. Предполагам, че един от двата ще бъде основният в Европа”, посочи д-р Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай