Голяма промяна, доц. Кунчев обяви нови ковид мерки

Тези мерки влизат в сила от утре със заповед и ще важат до следващата седмица

Голяма промяна, доц. Кунчев обяви нови ковид мерки | StandartNews.com

Изолацията на болните от COVID-19 може да бъде намалена от 10 на 7 дни. Това заяви на брифинг пред Министерството на здравеопазването доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Той допълни, че карантината на контактните лица се намалява от 7 на 5 дни, а лицата, които са в срок от 3 месеца след последна имунизация - с пълна или с бустерна доза, както и преболедувалите в този срок, въобще няма да им се налага карантина.

Кунчев каза още, цитиран от БНТ, че това са трите мерки, които са различни от досегашните и са първа стъпка по отношение на постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса. Тези мерки влизат в сила от утре със заповед и ще важат до следващата седмица.

Към този момент носенето на маски в градския транспорт, болниците и социалните домове остава в сила.

„Ако продължи този спад, който отчитаме и в София, и в страната, можем да обсъждаме намаляване и премахване на част от допълнителните ограничителни мерки“, добави той.

„Решението ежеседмично да се събира експертната група и да се разглежда COVID ситуацията в страната дава резултати. Имаме спад на заболелите хора и сериозен спад на смъртността“, заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай