Големите акули в игрите с тока останаха недосегаеми

Големите акули в игрите с тока останаха недосегаеми | StandartNews.com

Редно е бежанците да ги закарат в Аризона и Тексас

"Стандарт" продължава поредицата от интервюта с лидери на парламентарно представените партии преди местните избори. Днес даваме думата на лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

- Г-н Симеонов, толкова ли издържа конструкцията на Патриотичния фронт - до местните избори? Сега НФСБ и ВМРО се явявате поотделно.
- Не се явяваме самостоятелно. Според решението на местните структури е - наистина, някъде се явяваме самостоятелно, а на места сме като Патриотичен фронт. Има не малко такива градове - Пловдив, Русе, Севлиево. Различно е, но не е редно да се очаква да се даде команда към организациите отгоре и тя да бъде изпълнявана. В крайна сметка местните избори са приоритет на местните структури и ние трябва да се съобразим с техните решения. Никой не може да претендира, че познава обстановката в регионите по-добре от хората, които живеят в тях. Няма драма в това, че някъде имаме различни кандидати с ВМРО. ПФ е коалиция за парламентарните избори. Така беше сключена и продължава да действа стабилно, както виждате. Но трябва да дадем възможност и право на хората, както си е по устав, те да си решат в каква форма ще се явяват на местния вот.
- По време на парламентарните избори искахте да постигнете Патриотичен алианс, имаше партии, които заличиха своите регистрации...
- Има такива, да. Като партия "Ние", например, която се вля в НФСБ.
- И затова ви питам - различните листи с НФСБ и ВМРО като лидерски разрив ли да го отчитаме?
- Не, няма такова нещо. Имаме взаимно уважение един към друг, винаги вземането на решения е с доводи и изслушване на мнения. Съвсем откровено ще ви кажа, че отношенията ми с Красимир Каракачанов са много добри. И понеже питате - недобри са отношенията на структурите ни по места. И не мисля, че е редно да ги притискаме да работят заедно. Нека членовете на НФСБ и ВМРО стигнат сами до извода трябва или не да се обединяват.
- Няма ли да разпръснете така гласовете си?
- Нашите избиратели са много по-събудени хора от средното ниво на избирателите.
Хора, които загърбват материалните си интереси и в голяма степен са идеалисти. Не може предварително да се направи извод, че ще загубим, защото нашите избиратели гласуват по собствено убеждение. Знаете, например, че по време на парламентарните избори през 2014 година в отделни общини имахме по-ниски резултати, след като се обединихме, отколкото през 2013-а. Това са интересни явления, които показват, че в съответния регион вътре има някакво неприемане на определени хора. Не се ангажирам да твърдя дали е на личностна или на принципна основа, но е факт, че между двете партийни структури има някакво напрежение и хора от електората на едните и на другите не са гласували за общата формула Патриотичен фронт.
И се оказва, че невинаги обединението носи автоматично по-голяма подкрепа. Може на места да има и личностни противоречия, от гледна точка на това кой къде е в листите.
- Какво ви казват социолозите като прогнозен резултат?
- С риск малко да съм рязък - аз лично съм скептичен към българските социолози, както впрочем и колегите ми от НФСБ. Смятаме, че родната социология е доста продажна, меркантилна като дейност. Искам да припомня, че на изборите през октомври 2014 година до истинския ни резултат се приближи една, единствена агенция - "Медиана" на Кольо Колев. Той предвиди за Патриотичния фронт 7,1%, а ние имахме 7,3%. Всички останали даваха резултати под 6 процента.
- А сега?
- Не сме поръчвали изследвания. Но имам информация и то от такива проучвания на другите партии, че навсякъде сме повишили своя рейтинг.
- Къде ще стигнат кметовете ви на балотаж?
- Във всички случаи смятам, че в Пловдив, Пазарджик, Видин, Ямбол, Бургас и Варна, както и в Плевен имаме много сериозен шанс за балотаж.
- Ще се отразят ли резултатите от местните избори на формата от партии, които подкрепят правителството?
- Не мисля. Не виждам никаква връзка между местните избори и парламентарната дейност. И тук не съм на позицията на г-н Борисов, както и на други лидери на партии, които смятат, че мнозинството ще бъде пренаредено. Няма как да стане. Броят на депутатите, с които е влязла всяка партия, е същият - той няма да се промени от местните избори. Мнозинството може да се промени, ако се нарушава предварително разписаната програма. Ако се нарушава - ние категорично спираме да подкрепяме. Знаете, че винаги сме готови в това отношение и затова сме поставили конкретни искания към кабинета.
- Какво се случва със седемте ви точки срещу подкрепата на правителството?
- Не сме ги забравили, нито сме ги оставили. Проверяваме периодично, дори и през ваканцията. Веднага ще ви кажа, че оградата по границата се строи точно заради нашето настояване. Гордеем се с това. Държим връзка с областния управител на Благоевград за събарянето на незаконните къщи в Гърмен. И там нещата се движат, но не с тази скорост, с която ние бихме желали. Но в крайна сметка важното е тези 124 постройки да се съборят и да покажем, че в България има закони. Отколкото да се направим на капризни деца и да кажем "Бавят се, край!" и да ритнем менчето и да развалим подкрепата. От извънредни избори никой няма да има полза, защото те ще произведат парламент с почти същото разпределение на местата между същите партии.
Но цялата отговорност за новосъздадената нестабилност ще падне върху нас. Може да критикуваме, но не и самоцелно да саботираме реформите и програмата на кабинета, която сме подписали. Самият факт, че се започна със събарянето в Гърмен буквално няколко дни след като поставихме като категорично условие пред управляващата коалиция, показва, че има настройка, има готовност и разбиране от страна на управляващите спрямо нашите справедливи искания. И с цялата си отговорност на председател на НФСБ казвам, че няма да се откажем, докато всички незаконни постройки в Гърмен не бъдат премахнати. По отношение на опазването на българската гора постигнахме 2 мораториума, както и промяна на закона за горите, съгласно нашата програма. Ревизията в енергетиката продължава пак благодарение на твърдата позиция на 18-те ни депутати и не се повиши цената на електроенергията за бита. Естествено не приемаме повишаването на цената на тока за бизнеса. Смятаме, че това не трябва да се допуска и не трябваше да се позволи, преди да бъдат предотвратени злоупотребите и кражбите. А сега какво стана - натоварен с цената е този, който е най-беззащитен.
Големите акули останаха недосегаеми. В тази връзка внесохме закон за прекратяване на договорите на ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, което е в синхрон с искането ни за мащабна ревизия в енергетиката. Подадени са два сигнала до ЕК да не позволява държавна помощ спрямо "Марица-изток" 1 и 3 и ВЕИ-тата в България. Очакваме решението на комисията да ускори прекратяването на гореспоменатите договори.
- Опонентите ви обаче ще кажат - "Патриотите играят театър да не изтърват кокала".
- Кокала го няма. Какво получи Патриотичният фронт от това, че подкрепя управленската програма и че поставя ултиматум на кабинета? Нищо! Постове ли получи, пари ли получи? Имаме двама представители в изпълнителната власт и то за да контролират хората от НПСД. Тезата за непоследователно поведение на ПФ е абсолютно несъстоятелна и е обидна.
- А защо не искахте повече квоти в кабинета или в областните управи по места?
- Не е морално с изборен резултат от 7 процента да искаш постове, при положение, че има партии с над 30 процента подкрепа. Това, което можехме и направихме, е да въведем голяма част от нашата програма в тази на правителството още при предварителните преговори. Но седемте условия към кабинета продължават да стоят, а в началото на октомври ще направим и отчет какво е свършено. Нека да припомним, че след като поставих темата пред министър-председателя, в рамките само на 1 седмица приехме законопроект, облекчаващ строителството на оградата по границата. Факт е, че България е най-защитената държава от всички европейски страни, защото преминават най-малко бежанци. А преминават най-малко имигранти, защото е най-защитена границата ни. Елементарно, Уотсън! И защото момчетата от нашата гранична полиция си вършат добре работата. Да са живи и здрави и да продължават така! А по точките от ултиматума - бяха увеличени наказанията за купуването на гласове и изборни измами пак по наше настояване, бяха приети предложените промени в закона за българите в чужбина и МВР се реорганизира за борба с битовата престъпност. И така по-голямата част от точките вече са изпълнени. Интересно ми е какво ще кажат недоброжелателите на ПФ само с 18 народни представители за дейността ни през изминалите месеци.
- Как разчетохте посланията от срещата между президентите на САЩ и Русия в Ню Йорк?
- Нека лидерите да си говорят. Това са положителни новини. Когато няма личен контакт със своя опонент, човек лесно греши и взема крайни решения. Редно е да има диалог, добре би било да има и периодичност в техните срещи, защото от решенията на двете сили - САЩ и Русия, зависи преодоляването на бежанската криза, кризата в Сирия, Афганистан и Ирак, които бяха провокирани от САЩ и техни сателити, в т.ч. и Турция. Защо сега ние прибираме бежанците? Редно е да ги закарат в Аризона, в Тексас или в други щати и да им поемат издръжката.
- Колко често се срещате с премиера Борисов?
- Много рядко. През август, например, имахме 2 срещи в присъствието на трима министри заради ситуацията в енергетиката. Тези срещи бяха по мое искане. Не съм от политическите лидери, който сноват непрекъснато между министри и премиер. Напротив. Лично мое разбиране е, че не трябва да се пречи, влияе или контактува често с изпълнителната власт. Така една политическа сила може свободно и независимо да взема своите решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай