Гладът е вреден при гастрит

Киселинноста създава благодатна среда за патогенния провокатор хеликобактер пилори

Гладът е вреден при гастрит | StandartNews.com
  • Киселинноста създава благодатна среда за патогенния провокатор хеликобактер пилори

 

"Вглеждайте се в малките неща. Ако не обръщате внимание на малките неща, вие не можете да разрешите задачите на своя живот"! Това е един от многото завети, оставени на нас, простосмъртните, от великия Дънов. Много често обичаме да го цитираме, може би защото така се припомня позабравеното му слово, изпълнено с дълбок смисъл и насоки. Ролята на Учителя във формирането на мисленето при човек е отричано от някои, вероятно защото разсъжденията му за живота не кореспондират с техните. Но истината е, че неговите послания са били от полза за всеки.

В беседи, които днес много от нас препрочитат с интерес, могат да се открият толкова много простички правила, които ако спазваме дори наполовина, ще си спестим доста огорчения, разочарования, даже и мъки. Но изглежда на човек винаги не му достига малко, за да разбере какво всъщност е ценното в живота. Към какво трябва да се стреми, за да запази постигнатото и да го надгради.  

Днес все по-често оправдаваме поведението и действията си с желанието да бъдем по-добри в това, което правим. Но не съзираме никога прблем в тях, макар и не всички постъпки да изглеждат праведни или достойни. Просто се осланяме на максимата, че "целта оправдава средствата"! Тя звучи наистина гръмко, но и последствията от нея не й отстъпват по сила.

Ето защо, може би преди да се захванем с каквото и да е, добре е да се обърнем към поредната фраза от Беинса Дуно, с която ни съветва: "Изучавайте себе си,за да познавате силите си, да знаете кое е за вас и кое не е

От какво трябва да се пазите и от какво - не". Ако успеем да осъзнаем смисъла на тези думи и ги приложим на практика, определено животът ни коренно ще се промени. И то със сигурност към по-добро.

Едва ли има човек, който да не знае, че трябва да се пази от болестите, но въпреки това някак не му се получава. Дали защото не внимава достатъчно, или понеже е преценил, че се ползва със специален "статут" пред тях и няма да му посегнат. Несъмнено едното и другото разсъждение дават своя резултат когато ни налегне дискомфортът, провокиран от болестен процес. Тогава настъпва и обрат, обичайно временен, у човека, който подсъзнателно си въобразява, че без сериозни усилия всичко ще се размине.

В действителност има редица състояния на организма, които поради затишието, на което са склонни по природа, създават заблудата, че са останали в миналото. Едно от такова например е гастритът, който е изключително сериозна диагноза. Но пътят, който се изминава преди да бъде поставена, е дълъг и често объркващ. Точно

  •  по това време на годината той е изключително склонен на агресивни прояви

създавайки усещането за стомашно неразположение. Неговата клиника обаче е сходна с тези на много други и първоначално човек я отнася към нецелесъобразното хранене, както и към консумация на контаминирани продукти. Едва на по-късен етап, когато има зачестяване на клиниката на гастрита, подвластна на елементарни промени в ежедневието, се разбира, че той вече е реално съществуващ.

Част от симптомите на гастрита включват коремна болка, която може да бъде остра и режеща, гадене, повръщане, оригване, подуване на корема, загуба на апетит, лошо храносмилане. Особено когато не знаем за него, те често се влошават в следствие консумацията на прекомерно количество кофеин, алкохол, някои видове плодови сокове, пикантна и мазна храна. Дори хормоналните промени, които рефлектират върху нервната система, в частност вегетативната, имат отношение към проявите на гастрита, тъй като влияят и върху стомашната секреция. Нейната киселинност и повишено количество действат като агресор за тази диагноза.

Това е така, тъй като гастритът

  •  представлява възпаление на стомашната лигавица, предизвикващо нейната ерозия

На практика тя е разранена, което я прави силно чувствителна към всякакви видове дразнители.

Страданията, които предизвиква това състояние, често пъти тласкат хората в неправилната посока. Причината идва от това, че веднъж установили пристъпите, провокирани от неправилните хранителни навици, те радикално променят менюто си. Като тук се има предвид силното ограничаване на количеството на приеманата храна. Ето защо е много важно да се отбележи, че гладуването не помага за преодоляване на гастрита, а напротив - допълнително го обостря. То внася промени при функционирането на организма, променяйки pH-то и повишавайки киселинноста на тялото.

Тя от своя страна създава благодатна среда за виреенето на бактерията Хеликобактер пилори, която е определяна за патогенния провокатор както на гастрита, така и на язвата. Нейното коварство не се се изразява само в това, че е способна да съществува в кисела среда, защото много лесно успява устойчиво да се прикрепва към стените на вътрешни органи, както и да се приспособява към различни условия.

Инфектирането с хеликобактер се случва по доста елементарен начин - добре познатия въздушно-капков, чрез досег с инфектирани секрети, консумация на контаминирани продукти и споделяне на замърсени с патогена прибори. Когато се установи в организма на човек, освен всичките си токсини, които започва да освобождава,

  •  той започва да отделя и веществото уреаза

Неговият ефект върху стомаха се изразява в силно дразнене на лигавицата, от което организмът се опитва да се защити, отделяйки още по-голямо количество стомашна киселина. Това причинява разяждане на стените на стомаха, като в същото време другите токсини на патогена разграждат слузта, действаща като защита на стомашната лигавица. Това е пътят, по който се образуват и така наречените язви.

При имунокомпрометирани хора и такива с вече съществуващи заболявания на храносмилателния тракт, хеликобактер пилори често причинява хроничен активен гастрит.  Той се проявява под неатрофична или атрофична форма. И двете представляват различни стадии на едно и също заболяване, което съпъства човек през целия му живот, ако не е предприел мерки за излекуването му доста преди да се е трансформирало в постоянна величина.

Хроничният гастрит се развива прогресивно и многоетапно в рамките на години, което води до трайни морфологични промени. При някои от страдащите оплакванията, съпроводени от заболяването, са много слаби, като

  •  парене и тежест след нахранване, бързо засищане

Поради тази причина, както и при първите усетени промени в състоянито на стомашно-чревния тракт, е необходимо провеждане на преглед при специалист, последвано от изследвания, с които да се установи хеликобактер пилори, както и неговия титър в организма. В хода на търсенето на причинителя на гастрита не трябва да се отхвърля възможността и за наличието на други патогенни микроорганизми, които също могат да допринесат за появата му. Златистият стафилокок, ешерихия коли, стрептококите попадат в тази категория. При всички случаи обаче лечение следва да се проведе, като то включва набор от подходи, включително медикаментозен, и не е краткотрайно. За постигането на резултат е необходимо провеждане на поддържаща терпаия след основната, която може и да се повтори няколко пъти, за да се избегне рецидив на гастрита.

И помнете: "Едно от условията за оздравяване е желанието да се оздравее!" - Сенека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай