Вторник,

Генчо Начев се хвали с уникална сърдечна операция

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

Първи случай в България - беше направена операция за поставяне  на така наречената безшевна аортна клапна протеза на двама високорискови пациенти. За постижението се похвали пред бТВ шефът на болница „Св. Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев.

Операциите на двамата пациенти на 75 и 80 години са ръководени лично от него.

„С минимално инвазивен метод и през малък отвор се слага тази клапа, която не се шие. Предимството на този метод  е, че се намалява времето, при което пациентите са на механична вентилация с 38%, с 32 % престоят в реанимация и с 50 % загубата на кръв.

Това е алтернативен метод на транскатетърно поставяне на клапи. Пациентите, на които са поставят тази клапа живеят с една година  и 52 дни по-дълго без никакви оплаквания в сравнение с другите, на които се сложени транскатетарни клапи.

Пет години лобираме и успяхме НЗОК да плаща това средство. То е много по-евтино от транскатетърните клапи, които струват 35 хиляди лева, а безшевните аортни клапи -14 хиляди. 

„Заради пандемията нямаше трансплантации и донорски ситуации, което наложи да бъдат сложени 5 изкуствени сърца на наши пациенти , които не могат да чакат и умираха. Последният човек, който трансплантирахме изкара с изкуствено сърце 660 дни и сега имаше шанс да бъде подходящ точно за тази трансплантация“, отбеляза професорът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

john dow

А защо не се хвали с 20-те милиона от Бойко Тиквата "за да си довърши болницата"?

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички