Европа е баба и ще бъде пометена от младия Изток

Европа е баба и ще бъде пометена от младия Изток | StandartNews.com

Не аз съм ренегат, а предателите на социалистическата идея, споделя той

Страхил Ангелов е кандидат-кметът на партия "Напред, България" за София. 38-годишният икономист нашумя като едно от остриетата на БСП в 42-рия парламент. Ангелов напусна "Позитано" 20 заради несъгласие с ръководството на партията и за местния вот е в тандем с Тодор Славков.

Градинките на Фандъкова са хубави, но трябват повече пари за млади образовани родители
Драмата с бежанците е заради ужасното неравенство в света
Вече всеки може да бъде президент - дори Азис

- Г-н Ангелов, остава ден до официалния старт на предизборната кампания. Не се ли чувствате като "Б" отбора в тази кметска надпревара?
- Зависи. Може и така да се погледне. Аз съм в състояние да предложа една по-различна визия. Моята амбиция е да сменим поколенията в политиката. Има едни хора, които са се загнездили там от 25 г. и резултатите от техния престой всички ги виждаме. Трябва да се сложи началото на тази смяна. Всеки път започва с първата стъпка, която трябва да се направи. а кой е "А" отбор и кой - "Б" отбор ще се види на 25 октомври вечерта.
- С Тодор Славков сте интересна комбинация. Как и защо решихте двамата да влезете в местните избори като тандем?
- Приятели сме. А и в интерес на истината Тодор Славков е далеч по-интелигентен от много хора, които и понастоящем участват в политическия живот. Той има своето място в него, дори със своето чувство за хумор и самоирония.
- Обвиняват ви, че сте ренегати?
- Не се чувствам ренегат. Аз си оставам социалист. Напуснал съм БСП, подал съм и молба за това, казал съм и защо го правя. Това вече не е интересна тема. Питам аз "ренегат спрямо кого?". Тези хора не се ли чувстват ренегати, по отношение на идеята, която предадоха, дискредитираха и съсипаха?
- Откъде дойде кризата в лявото и има ли начин тя да се преодолее?
- Дойде от ръководството на БСП. Заявявам го най-отговорно. И има начин, да. Това ще стане, когато всички тези хора, образно казано, изтекат в канала. Те нямат повече място в политиката. Прекалено дълго престояха и доведоха България до прага на национална катастрофа. Те и тези, които през годините бяха пак посочвани. Всички произлизат от тези среди. Не се заблуждавайте. Не е имало кой знае какви борци за демокрация в България. Няма друг народ с поговорки като: "Преклонена главица, сабята не я сече". Всички бяха с партийните си билети в джобовете. И може би трябваше през 1989 година да бъдат закрити всички партии и да се създадат нови. Моето мнение е, че всичко тръгва оттам. Андрей Карлович Луканов каза, че Иван Костов е откритие за България. Той, а не Страхил Ангелов.
- Говорите ли с Тодор Славков за 1989 година, за 10 ноември?
- Да, много често. Няма нищо революционно в 10 ноември. Напротив. Поглеждайки сега, през призмата на тези 25 години, я виждаме като началото на една голяма разруха. 10 ноември е един вътрешнопартиен преврат, с което нямат общо тези, които подскачаха на площадите по-късно. Те бяха назначени да подскачат. И Комунистическата партия, в която членуваха и моите родители, допусна най-голямата си грешка, а именно, че се търсеше отговорност на децата за постъпките на родителите им. Това повече никога не бива да се случва. Погледнете как само преди няколко дни парламентът цял ден се занимава да громи комунизма. Стига, достатъчно е, смени се вече второ поколение. Какво повече има да се доразгромява? В това число слагам и президента. Той знае ли, че когато поднася цветя на плочата пред НДК, там е издълбано и името на капитана, който е застрелял децата в Ястребино? Защо в името на някакви мантри се отрекохме от антифашистката борба и от някои наши символи? Другите народи в Европа не го правят това нещо. Или госпожа Кунева, която впрочем продължава да обяснява как сега е точният момент да влезнем в Шенген. Това е като да си купиш фабрика на 9 септември сутринта.
- Какво ще се случи с Шенген и членството ни там? Как виждате решението на бежанската криза?
- Няма решение. Това е огромна миграционна вълна, едно голямо преселение на народите. То е продиктувано на първо място от тази огромна пропаст, която се отвори в света между бедни и богати. Разбира се, хаосът, който се създаде в Близкия изток, само ускори тези процеси. Не може да правиш революции, преврати или както искате ги наричайте, без да поставиш някого начело. Имам предвид Арабската пролет, но и Либия, Ирак, Афганистан и сега Сирия. Каква е тази истерия да се махне Башар Асад? добре, тези хора, които желаят той да се махне, трябва да кажат кого предлагат на негово място. Но явно целите са именно този хаос. Този процес с мигрантите ще ескалира и някои европейски столици ще ги очаква много тежка зима. А по отношение на Шенген, той няма да продължи да функционира както до момента. Всичко това е продиктувано и от едни много тежки демографски процеси, които протичат в Европа и в Стария свят. Той е много стар вече, както каза папа Франциск, когото аз харесвам. Европа е "баба" и може ли пак да стане "майка", пита той. И моят отговор е "не, не може". Защото прекалено много средства, ресурс се насочи да бъдат подменени едни ценности с някакви имагинерни. Това важи не само за България, важи за цяла Европа. И този проблем ще го запълни Изтокът, който е млад и енергичен. Вижте тези мигранти, които идват, са основно млади мъже. Това е авангардът. След това ще трябва да дойдат и семействата им. Това няма да спре. Въпиющо е неравенството. Причината за всичко това е от много назад във времето - още от колониализма. Франция и Великобритания се превърнаха в колонии на колониите си. За миналата година в Обединеното кралство най-често даваното име на новородено е Мохамед, не Хенри или Джон. Това е достатъчно показателно. Мит е, че ние от утре можем да живеем задружно с тези хора.
- Казвате, че разделението е в основата на проблемите на страната, само че и вие самият слагате разделителни линии в говоренето си. Какво имате предвид?
- Християнство и ислям например. Аз лично съм атеист. Не ме търсете по тези теми. Религията е една демагогия, на която времето й е отминало. Трябва да се търсят други устои - тези са изчерпани по ред причини. Вижте, пътят към своя Бог всеки трябва сам да го намери. И по този път се върви цял живот. Аз лично нямам нужда от посредници.
- Като казвате път - къде е пътят към обединението на нацията?
- Моето мнение е, че предстоят трусове в международен план, а България винаги е много повлияна от международното положение. И тогава може да се роди друга визия. Не казвам, че сега, участвайки в изборите като кандидат-кмет, ще направя градинките в София по-хубави от тези на Йорданка Фандъкова. Нейните не са лоши - супер са си! На мен ми харесват, браво на жената! Но тук трябва рязко да се промени политиката. Да се насочат усилия към трите основни проблема, които имаме. На първо място е демографският - за какво ни е територия без хора? И образованието, и културата - това са важните теми. Те могат да поставят основите, за да имаме бъдеще. Защото между нас казано, в момента нямаме бъдеще. 9 новородени и 14,4 починали на хиляда жители - сложете ги в една аритметична прогресия, включете и миграционните процеси, които протичат активно. И ще видите какво ни очаква. За сметка на това се толерират маргинални групи, които раждат по много деца и го правят неосъзнато. Те не могат после да ги гледат, тези деца ги виждаме да просят по улиците дори и в Западна Европа. Това се е превърнало в бизнес. Такива хора не може да са пълноправни членове на обществото. Това са тумори, които се лекуват много трудно и някой трябва да сложи началото. А началото ще започне с истината. Някой застава и просто я казва.
- Това ли са трите основни послания за кампанията ви?
- Младите, образованието, културата са най-важни. Тези предложения, които ще направя, ще бъдат полезни и за другите кандидати и за този, който ще бъде победител в това състезание. Защото изборите са състезание и не бива да се превръщат в поредния изблик на омраза. Трябва всеки да сложи идеите си и този, който е първенец, да ги събере и да се замисли над тях. Нека се чува какво се казва, а не толкова кой го казва. От тази си позиция някои партии се свиха до ниво секта - социална, не религиозна.
- Конкретни примери от платформата ви за кандидат-кмет ще дадете ли?
- Ето, например, не може градският транспорт да бъде платен за ученици и студенти. Ако сме стигнали до там да изкарваме пари от тях - да пуснем химна и да се закриваме. Да, инфраструктурата е важна и проектите по нея си вървят, но тях няма какво да ги коментираме. Те ще се случат така или иначе. Екипът на Фандъкова се справя добре, защото да, признавам - работил съм със Столична община по няколко проекта и считам, че тези хора са грамотни. И ако бъда избран, не бих посегнал да уволня когото и да било от тях. Но аз бих хвърлил повече ресурс за детски надбавки, за програма за жилищно акредитиране в Общинска банка, за подпомагане на млади семейства. Разбира се, всичко това трябва да става по класификатор, за да не се възползват хора, които не го заслужават. Но ако двама родители са студенти, на тях трябва да се помага. Това са хората, които отглеждат и възпитават детето в гражданин и това е трудно - изисква усилия и средства. Културата също е много важна - тя създава устоите на нацията. Тези проблеми са национални, не само на София. Но София е столица и от тук трябва да се започне.
- Да не би да гледате към президентската кампания?
- Гледайки този президент, всеки българин трябва да има самочувствието, че и той може да бъде. Летвата е много нисичко свалена. Всеки може да бъде вече президент - дори Азис.
- Един любопитен детайл - Жени Живкова участва в представянето на кандидата на БСП проф. Михаил Мирчев за кмет на София пред Народния театър. Ще дойде ли да подкрепи и вас като кандидат или брат си като водач на листата за общински съветници?
- Жени Живкова е разумен и пълнолетен човек. Може пък тя да харесва повече г-н Мирчев и да гласува за него. Всеки избира, когото пожелае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай