Джипита и студенти влизат в болниците

1,9 милиона българи не носят маски, медиците на първа линия изнемогват

Джипита и студенти влизат в болниците | StandartNews.com
  • Към трите Д проф. Тодор Кантарджиев прибави и четвърто - витамин D
  • 1,9 милиона българи не носят маски, медиците на първа линия изнемогват


Джипита и студенти влизат в болниците, за да помагат за лечението на заразените с коронавирус. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Те са изморени, голяма част са заразени, има болни и в реанимация. Решението го виждаме в участието на лекарите от извънболничната помощ и по-специално специалистите в ДКЦ-тата, обясни той по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Ще настоявам кметовете в общини със сериозен недостиг на специалисти да направят срещи с лекарите от извънболничната помощ, да намерят начин да ги назначат в болниците, за да помогнат на своите колеги и да получат възнаграждение, каза още Ангелов. Той ще проведе конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъди възможността студентите, които са 6-ти курс "Медицина" и карат държавните си практики, да помогнат на лекарите в болниците и това да се счита за техен стаж.
Всички директори на областните РЗИ-та и шефове на болници трябва да бъдат по местата си. Те са здравните министри по места, каза още министър Ангелов. И призова директорите да не излизат в отпуск. Проф. Ангелов се възмути от здравно заведение, в което Ковид-отделението е пълно, лекарите изнемогват, а шефът излязъл в отпуск. "Генералите трябва да са по местата си в битката", подчерта проф. Ангелов.
Всички болници в София трябва да имат Ковид-зони до понеделник. Заповедта ще разпише столичното РЗИ, съобщи неговият шеф д-р Данчо Пенчев.
Ситуацията в България се усложнява с всеки изминал ден. Все повече области се приближават към червената зона на разпространение на опасната зараза. На практика в "зелената зона" е останала само една област - Видинската. В нея има под 20 заболели на 100 000 население. 14 области са в "оранжевата зона", 6 - в "червената. Това са София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен, алармира главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. София държи първо място в червената зона с най-много хоспитализирани пациенти - 425.
Два сценария за развитието на пандемията от коронавирус у нас представи в същото време топ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който прогнозира за Националния оперативен щаб развитието на кризата чрез математически модели.
"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", обясни професорът в ефира на Bulgaria ON AIR. Той коментира нарасналия броя на новозаразените в последните дни.
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
Към трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция трябва да прибави още едно - витамин D, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. И препоръча дозите: 4 капки за възрастен, 1 до 2 капки за деца.

В момента грип няма

  • Сега е моментът за коронавирусния тест, каза Ангел Кунчев

В момента няма как да се говори дали човек е заразен с грип А, грип Б или коронавирус, защото грипът още не е дошъл. "Слушайте, в момента грип няма. Циркулацията му започва декември, пикът е януари-февруари. Сега няма защо да търсим грип. Сега е моментът за коронавирусния тест", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
"Учудващото е, че въпреки значителния ръст в България, ние запазваме мястото си в класацията в ЕС. Със 136 заболели на 100 000 население, ние сме на 22-ро място сред тези страни и на 4-то място на Балканите. По смъртност минаваме едно място назад: 9-то място в ЕС и 4-то място на балканския полуостров", коментира още националният здравен инспектор.

Бързи тестове ще спасят системата

Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. По думите му те са най-доброто за училищата, детски градини, всички приемни отделния в болници, задължително в бърза помощ, джипитата, защото се позитивират при температура и коронавирусна инфекция.
"Ако бързият тест за антигени е положителен, човекът може да зарази. Ако човек има температура и има коронвирус, тестът ще се позитивира. Няма да е положителен преди теста и температурата.", обясни той.
Относно упреците, че лабораториите не могат да правят толкова много тестове на ден, д-р Кантарджиев обясни, че 65 лаборатории са в заповедта на министъра. Този списък постоянно се актуализира и увеличава. Освен тях, още 185 частни лаборатории докладват своите положителни случаи. Тяхната дейност също се внасят в данните на държавата.
Той даде пример с Националната референтна лаборатория, че ако в 11 часа са получени проби, те могат да са готови в 11 и 30. Така там са имали и 600 проби за ден.
Трябва хладнокръвно без паника и преекспониране да се обясняват нещата, подчерта проф. д-р Тодор Кантарджиев. "Здравната система, държавата, лекарите, сестрите, шофьорите на бърза помощ правят каквото могат. Ако го има и разбирането от хората, нещата щяха да са по-добре.", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай