Добри новини за болниците в условията на пандемия

Директорите на лечебните заведения за болнична помощ ще имат оперативна гъвкавост

Добри новини за болниците в условията на пандемия | StandartNews.com

По повод усложнената епидемиологична обстановка в страната от разпространението на COVID-19, с цел облекчаване на административния режим и осигуряване на възможност за оперативно управление от страна на директорите на лечебните заведения за болнична помощ на легловия фонд, относно приема на пациенти, считано от 2 ноември НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение (т.е. на база на всички легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК), а не както до сега на ниво отделение и структури в съответното лечебно заведение за болнична помощ (ЛЗБП), съобщават от Националната здравноосигурителна каса.

Това се отнася и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене“ и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене“.

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ. НЗОК/РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с COVID-19.

Ежедневните файлове за дата на дейност 02.11.2020 ще се подават в информационната система на НЗОК до 17 часа на 03.11.2020. До тогава ще бъдат пренастроени системите на НЗОК за новия начин на работа. Системите няма да извършват рестрикция на връзката „клинична пътека – код отделение“ за клинични пътеки КП № 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения“, КП № 048 „Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ и КП № 039 „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 годишна възраст“.

За болничните информационни системи начинът на работа (отчитане на дейността и подаване на информация в ежедневните файлове) не се променя, като единствено отпада контролът на ниво заетост на легла на ниво отделение/структура на ЛЗПБ.

Медицинските грижи за пациенти с онкохематологични заболявания, трансплантирани и за родилки остават по общия ред и с предимство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай