„ДОБЪР УСПЕХ С ДОБРО ЗРЕНИЕ!“

Под този надслов очна болница "Вижън" прегледа безплатно бъдещи първокласници

„ДОБЪР УСПЕХ С ДОБРО ЗРЕНИЕ!“ | StandartNews.com

Придружени от родителите си, усмихнати, но боязливо, децата следваха поканата на приветливите служителки към кабинетите на очна болница "Вижън".

Благородната инициатива, организирана от лекарите в клиниката, цели популяризирането на профилактиката на детското зрение. Голяма част от децата и техните родители не знаят, че малките ученици имат затруднения със зрението. Често тези, които не внимават в час, всъщност не виждат това, което се пише на дъската, защото имат т.н „ученическо късогледство“,  или намалено зрение за далеч. То може да се коригира с очила.

Друга част от децата, които отказват да четат и се оплакват от главоболие, всъщност имат скрити диоптри и необходимост от очила, които да ползват при четене и писане на домашните вкъщи.
„Навременната профилактика на детското зрение може да разрещи голям процент от проблемите при децата“ – разказва д-р Ганчева – „стига родителите да знаят, че причината може да се коригира с очила“.

Много от родителите, които водят децата на очен преглед, са притеснени от въпроса: има ли детето ми кривогледство, защото понякога близките забелязват кривене в едното око. „Plusoptix” e апарат, който изследва зрението на детето, без да се разширяват зениците и без да се докосват очите. Лекарят и апаратът са на разстояние от около метър и това помага на децата да приемат спокойно прегледа. Резултатът отчита диоптрите, ако има такива, но също така диагностицира и симптомите на кривогледство.

Навременното изследване при децата, може да ги предпази от развитието на така нареченото „мързеливо“ око, при което едното око става по-слабо от другото и води не само до намалено зрение, а и до ограничения при шофиране и избора на професия в бъдеще.

За изследване на задната част на окото се използва съвременния апарат “Eidon”, който също е безконтактен и без да се разширяват зениците прави дигитална снимка на задната част на окото. Изследването е важно при деца, страдащи от често главоболие, за проследяване на очните дъна при недоносени и деца, престояли след раждане в кувиоз. То е необходимо и за наблюдение състоянието на деца с установени очни заболявания, които изискват продължително проследяване.

Благодарение на съвременната апаратура и професионализмът на екипа от лекари, детския очен преглед се провежда по нов съвременен стандарт, без да е необходимо децата и техните родители да изпитват дискомфорта от разширяване на зениците, поставяне на неприятни, „щипещи“ капки, страх от предстоящия преглед. Тук бялата лекарска престилка не предизвиква уплаха и сълзи.

Грижата за нашите деца е въпрос на здравна култура на нацията. У нас хората с угрижени лица, които могат да се срещнат навсякъде, не поставят здравето си на първо място. Те се сещат за него, когато болестите настъпят.
Затова инициативата – предварителни профилактични прегледи на детските очи, ни радва много!

Жестът на екипа на Очна клиника „Вижън“ към днешните деца е грижа за здравето на бъдещите граждани на България от средата на XXI век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай