Ваксини за десетки милиони остават неизползвани у нас

На дъното сме в класацията в ЕС по ваксинирани

Ваксини за десетки милиони остават неизползвани у нас | StandartNews.com

На дъното сме в класацията в ЕС по ваксинирани. Страната ни така и не успява  да употреби ваксините срещу COVID-19, които е поръчала. Половината от доставените ваксини за десетки милиони не са използвани. И за да не ги бракува, търси как да ги пласира, пише "Дойче Веле".

Това става ясно от съпоставка на данни за ваксинационния процес и информация на Министерството на здравеопазването (МЗ), изпратена на изданието след отправено запитване. В навечерието на нов пик от инфекции с Делта варианта на коронавируса и очаквани повишения на цените на ваксините, двете държави в ЕС с най-слаби темпове на ваксинация - България и Румъния, търсят как да пласират своите излишни ваксини. В същото време в Африка, където не повече от 2% от населението е имунизирано срещу Ковид-19, продължават да изпитват недостиг на ваксини.

Въз основа на сключените споразумения с производителите на ваксини срещу Ковид-19, към 20 август 2021 в България са доставени общо 5 135 950 дози от всички ваксини, които имат разрешение за употреба, съобщиха от МЗ. В същото време към момента са поставени ваксини на 2 256 350 души. Малко количество ваксини са бракувани - общо 18 534. Според данните на МЗ, предоставени на Дойче Веле, към 23 август 2021 за негодни са обявени 24 дози от ваксината на Pfizer/Biontech, 8440 дози от ваксината Vaxzervria и 10 070 дози от ваксината на Moderna.

Освен поставените и бракувани ваксини, българската държава е дарила ваксини на Бутан - 172 500 дози AstraZeneca, на Босна и Херцеговина - 50 000 дози AstraZeneca. Препродадени са и 100 000 дози от ваксината на Moderna на Норвегия.

Така всички използвани по един или друг начин ваксини в България са общо 2 597 384, което е 50.57% от общия брой доставени. Какво излиза? Че срещу платените към 20 август 4 711 810 ваксини за 106 990 253 лева (около 55 млн. евро), което е 91.74% от доставките, със завършен цикъл на имунизация са едва 1 136 584 - или малко над 15 на сто от населението.

От здравното министерство посочват, че в напреднал процес на преговори е дарение от 51 480 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech за Република Северна Македония.

По-рано това лято министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че се търсят възможности общо 150 000 дози да бъдат дарени на страни от Западните Балкани - освен Северна Македония, и на Албания, Косово и Босна И Херцеговина. Наскоро по БНР той съобщи, че се надява първите ваксини, чийто срок на годност изтича в края на август, да бъдат дарени на “съседни страни”. Но поясни също, че процедурата е изключително тромава, тъй като се чака разрешение от фирмите производители. Водят се преговори и с други страни като Бангладеш, Украйна, Армения, Уганда и Иран, съобщиха от МЗ.

А докато вървят дебатите "за" и "против" ваксините, болниците отново започват да се пълнят и на някои места отново не достигат лекарства. Но изглежда, че това вече никого не плаши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай