Чакат повече западнонилска треска у нас тази година

Усложненията са тези, които ще мъчат разболелите се от инфекцията

Чакат повече западнонилска треска у нас тази година | StandartNews.com

Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, в интервю за Агенция Фокус.

„Миналата година починалите в Сърбия са 45, в Румъния – 35, в Гърция – над 50“, посочи професорът. По думите му заболяването е засегнало и България през миналата година. „В нашата страна миналата година доказахме 15 случая, двама от които починаха“, добави той.

Проф. Кантарджиев каза, че асептичните менингити и енцефалити се причиняват от две групи вируси, като едната е именно групата на западнонилската треска, а другата е групата на хората с възпаление на мозъка.

„Другата група е свързана с възпаление на мозъка при деца, загуба на съзнание – това са ентеровирусите, които са характерни за периодите на горещините“, поясни той. Тодор Кантарджиев добави, че тази група вируси засяга централната нервна система.

Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции, обясни още Кантарджиев.

„Въпреки че ухапванията от кърлежи в началните месеци на лятото бяха около 3 пъти повече ухапаните хора от ухапаните миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в Националния център, са с 30% по-малко“, каза професорът.

Той добави, че и случаите на лаймската болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж“, поясни Тодор Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести.

„Кърлежите по градинките пренасят други заболявания, които преминават с неразположение и температура, като ерлихиоза, анаплазмоза и други инфекции. Тази година с една трета са по-малко регистрираните болни от лаймска болест и марсилска треска, благодарение на факта, че повечето хора взеха по една доза антибиотик със сваляне на кърлежа. Това намалява с 10,2 пъти вероятността да се разболееш“, заяви той.

Професорът бе категоричен, че инфекциите трябва да се лекуват правилно, за да не настъпят тежки усложнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай