БЛС: Против сме облекчаването на мерките

Отхлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система

БЛС: Против сме облекчаването на мерките | StandartNews.com

Снимка- БГНЕС

"Ние от БЛС настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения, както и такива в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система веднага след празниците да изпаднем в още по-тежка ситуация, заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Продължаваме да работим с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. До края на годината трябва да подпишем рамковия договор и анексите", добави той.

Въвежда се нова мярка - от 1 ноември (със задна дата) и професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, да получават по 360 лв. месечно. Тази мярка, както и тези обявени досега за финансово подпомагане на медицински специалисти на първа линия ще продължат за срока на противоепидемичната обстановка. Също така представител на лекарския съюз ще се включи в работата на Националния оперативен щаб.

„Подкрепяме решението антигенните тестове максимално бързо да се приравнят към PCR тестовете, това е от изключително значение за бързото идентифициране на болните и носителите, както и изолирането им“, уточни Маджаров.

По-рано днес се проведе среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването и Българския лекарски съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай