Бездимните цигари разширяват артериите на пушачите

Това показват изследвания на учени

Бездимните цигари разширяват артериите на пушачите | StandartNews.com

Проф. Зимлихман представи проучване, в което се вижда удвояване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пушачи, които в допълнение с това имат история на сърдечно-съдови заболявания в семейството.

Затова е много важно пациентите да спрат да пушат или поне да намалят риска. Пушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечно-съдовите болести. Рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%.

Ето как професорът коментира алтернативните варианти за набавяне на никотин от заклетите пушачи:

„За бездимните продукти – те дават възможност да се намали рискът от поява на сърдечно-съдово заболяване за пушачите, които не могат да спрат. Това се дължи на намалените формалдехиди с над 90%.

Също така са намалени концентрациите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите.

Има много доказателства, като крайни точки за развитие на различни заболявания в сравнение с пушенето“. Има и достатъчно данни и за електронните цигари.

Проф. Зимлихман цитира проучване, в което се изследва способността на артериите да се разширяват, като се сравняват пушачи и потребители на електронни цигари.

След един месец ползване на електронни цигари, виждаме, че възможността към органите да преминава повече кръв (т.е. артериите да се разширяват нормално) се подобрява значително в сравнение с пушенето.

Онкологът д-р Питър Харпър запозна участниците в дискусията с регулациите на национално и международно ниво за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

Той представи интересни факти и статистически данни: "70 милиона души по света ползват електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия. Знаем, че тези изделия съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията доказват намалена токсичност.

Още няма окончателно потвърждение дали тази по-малка токсичност води до намаление в развитието на заболяванията свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или трябва да действаме сега.

 Д-р Харпър заяви категорично: „Ако човек може да спре – да го направи. Това е най-доброто решение. Дали преминаването на алтернативен продукт ще ти помогне да спреш?

Индустрията казва, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при повечето от моите пациенти, които преминават на друг продукт е, че те успяват да спрат.

Има научни публикации за подобряване на белодробната функция, а от сърдечно-съдова гледна точка имаме подобряване еластичността на съдовете при преминаване на бездимни изделия. Излагането на токсични вещества е по-ниско, а оттам и риска.

"При пушенето имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните вещества, тези токсични вещества са много намалени“, добавят професорите.

Изводите от дискусията показват, че бездимните и електронните цигари представляват по-безопасна алтернатива за пушачите, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето.

"Това са факти, а не внушения", категорично коментираха д-р Харпър и проф. Зимлихман.






 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай