Армията отново в болниците на помощ

Военнослужещи от 30 ноември ще се включат в помощ на медиците

Армията отново в болниците на помощ | StandartNews.com

Втора група от 40 военнослужещи от различни военни формирования на Българската армия от 30 ноември (понеделник) ще се включат в помощ на медиците от многопрофилните болници от състава на Военномедицинска академия (ВМА) в битката срещу COVID-19, съобщиха от Министерството на отбраната.

В началото на седмицата от Министерството на отбраната съобщиха, че специализирани екипи от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски оказват помощ на медиците от военните болници в страната в битката срещу COVID-19.

Ротацията на екипите става на всеки две седмици. На военнослужещите са възложени задължения, свързани с дезинфекция и термометриране, както и помощни дейности в Лабораторията по "Вирусология" на ВМА.

Военнослужещите са разпределени във Военномедицинска академия – София и във военните болници в градовете Варна, Пловдив, Плевен и Сливен. Част от тях са придобили специализирани умения в курсовете за "Бойни санитари" във ВМА.

Ежегодно десетки военнослужещи от различни военни формирования в страната получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това, при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали.

Създадена е организация и от началото на седмицата военнослужещи, преболедували COVID-19, даряват кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия в София. Кампанията е организирана със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с която се даде възможност на всеки желаещ да стане донор и така да помогне за лечението на пациенти в тежко състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай