Ангелов: Очаквам още месец мерки

Ще разхлабваме постепенно, каза министърът

Ангелов: Очаквам още месец мерки | StandartNews.com

Очакваме, че ще бъде удължена противоепидемичната обстановка с още месец - докато има и един болен в страната. "При тази тенденция можем да си позволим да разхлабим мерките, следим всеки показател.". Това заяви в студиото на БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Най-важното е, че водим с едни гърди в надбягването с коронавируса. Справяме се с третата вълна, което е професионална гордост", заяви той. По думите му спада процентът на смъртността в страната. Процентът на положителните проби е по-малък от преди седмица. Болниците са претоварени, продължават да бъдат такива. Само умората на лекарите ни притеснява.

"Поръчали сме ваксини за две Българии. Ваксинирането не е надбягване. Важното е хората от тази кола да стигнат до целта здрави и точката, където са поели. Правим по 500 000 на месец ваксинирани. Крачките вече не са никак малки", обясни той.

Относно информацията, че в САЩ спират временно ваксинирането с "Джонсън", той обясни - "В хода на тази кампания разбрах нещо, което ме накара да се чувствам странно - медицината не е в сърцето на всеки, Хипократовата клетва не е в сърцето на всеки. Със сигурност има някакви интереси. Ние сме се водили само от експертизата".

Когато не си последователен в говоренето и в действията си, хората спират да ти вярват. Ще бъдат анализирани действията на Оксфордската ваксина "АстраЗенека", ще се прецени. Няма 100%-ва сигурност, че ваксината на "АстраЗенека" води до тромбози - с повишено внимание я прилагаме за жени до 60-годишна възраст, обясни здравният министър.

Ще изчакам нашите експерти. Няма научни данни, че може да се смесват ваксините. Нямаме клинично проучване, което да е с две ваксини различни, обясни Ангелов. Длъжни сме като политици да дадем отговор на българите, ваксинирани с първа игла и ще го направим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай