Агресия гони лекарите от здравната ни система! Кошмарът е голям

Недостигът на кадри в системата е ужасяващ

Агресия гони лекарите от здравната ни система! Кошмарът е голям | StandartNews.com

Не само обичайните неудобства, като ниски заплати или лоши условия на труд, но и агресията също гони медицинските специалисти от системата на българското здравеопазване, твърдят хора от сектора.

„Най-често подложени на агресия са медиците в Спешна помощ и общопрактикуващите лекари. От всички тези агресивни прояви на българските пациенти спрямо лекарите за 3 г. статистиката показва 39 заведени дела, осъдени с ефективни присъди са едва по-малко от половината“, разкри пред бТВ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Той обясни още, че в същото време 5% от хората са ставали свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, или това са около 250 хиляди български граждани.

„Преди време ние от БЛС направихме директна линия – както по районните колеги, така и директно могат да звънят в централата на БЛС и ние директно звъним в Прокуратурата. Целта е да се избегнат всички тези уж много бързи процедури по пътя. Въпреки това резултатите не са добри“, каза още д-р Брънзалов.

Той отбеляза за важно и високите очаквания на българите към лекарите. 83% от гражданите у нас смятат, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения – и така нямат право да бъркат. 73% смятат, че лекарите са винаги длъжни да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% смятат, че лекарите са длъжни незабавно да предоставят решение на сложни проблеми.

„Към коя друга професия има такива големи очаквания? Нека да направим сравнение със западни държави – каква е достъпността. Всеки от вас може да отиде и да посети лекар още днес. Това за държави като Германия, Франция и Великобритания е мечта. Ние забравяме какво имаме и искаме все повече“, обясни той.

Според д-р Брънзалов проявата на агресия към лекарите у нас води до притеснителна статистика. 16% от колегите му се замислят дали да не напуснат работното си място.

„Недостигът на кадри в системата е ужасяващ. Лекари ще се търсят вече отвсякъде. Силно се надявам да не започнем след време да търсим и лекари извън България“, казва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай