4,6 млн. лева са даренията на МЗ за пандемията

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев

4,6 млн. лева са даренията на МЗ за пандемията | StandartNews.com

 На 4,6 млн. лв. възлизат даренията по сметката на министертвото на здравеопазването, предоставени за борба с пандемията COVID-19.  Тази сумата е събрана в специално откритата сметка към 20 май, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

От тях 1 339 115 лв. са целеви средства.  От целевите средства 1 млн.лв. са насочени към Националния център по заразни и паразитни болести. Без изрична воля на дарителя са 3 259 545 лв., като те ще бъдат предназначени за защитни облекла за многократна употреба, защитни очила, лични предпазни средства и консумативи.

С 1,5 млн. лв. са закупени защитни облекла за многократна употреба, а с 1 млн. лв. защитни очила, обясни министър Ананиев по време на блицконтрола.

От DMS кампанията са постъпили 420 хил. лв. С една част от тях закупени респиратори за болниците в Монтана, Силистра и Шумен.

В изпълнение на решение на Народното събрание от 6 април заплатите на депутатите в периода на извънредното положение се прехвърлят като трансфер към МЗ. Същото е и решението за членовете на политическите кабинети на министерствата. Постъпилите от парламента средства са 1,393 млн., а от политическите кабинети - 690 814 лева. Общо от заплатите на хората по високите етажи на властта са дарени 2 840 441 лева.

От получените до момента средства са изразходени 1,5 млн. по бюджетите на Регионалните здравни инспекции за закупуване на тестове за диагностика, останалите средства отново ще отидат за покупка на такива тестове, защото се разширява обхватът на тестването и това е основен разход, поясни Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай