2021 г. ще е първата белодробна трансплантация у нас

Определен е български екип, който ще премине обучение през май във виенската академия по трансплантации, предвидени са и две шестмесечни обучения в клиниката по гръдна хирургия в австрийската столица...

2021 г. ще е първата белодробна трансплантация у нас | StandartNews.com

Основната ни цел е в началото на 2021 г. в България да може да се извърши първата белодробна трансплантация. Определен е български екип, който ще премине обучение през май във виенската академия по трансплантации, предвидени са и две шестмесечни обучения в клиниката по гръдна хирургия в австрийската столица. Това информира депутатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който беше изслушан по искане на БСП за трансплантационната дейност у нас.

За модернизиране на системата за трансплантации Министерството на здравеопазването е финализирало програма с мерки, свързани с донорството, разработени са програми - за подобряване качеството на трансплантационната дейност във всяка болница, където има възможност за трнсплантации; за подпомагане на координаторите по донорство, обучение на български специалисти. Ще бъде разработен и план за действие, важен акцент е бъдещата програма за белодробни трансплантации, подчерта Ананиев. За целта се предвижда създаването на такива центрове в УМБАЛ "Св.Екатерина" и ВМА в София.

Министърът акцентира върху необходимостта да се разработят политики, насърчаващи донорството на органи. От съществено значение е и да се предложи подходящ финансов модел за реинбурсиране на разходите. Важен приоритет е въвеждането на програма за оценка на донори в болничните звена.

Много предстои да се направи, поставихме началото и няма да се откажем от своите цели българските пациенти да имат по-добър шанс за живот, обобщи Кирил Ананиев.

Според цитирани от него данни, през 2018 г. у нас има общо 42-ма трансплантирани пациенти. Основните затруднения са недостиг на органи в България и в света, отбеляза той. И съобщи, че през 2010-2018 г. отказите на близки на починали пациенти за дарителство на органи е "до 20 процента от общия брой реализирани и нереализирани донори годишно". Една от причините е липса на информация за близките на пациенти в мозъчна смърт.

По информация на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г. броят на записаните за нов бъбрек е 1039, чакащите за черен дроб са 47, 447 - за сърце, а за бял дроб - 15. В същото време броят на трансплантациите остава нисък. Министърът отчете, че от 28 ноември до 28 декември 2018 г. България е предложила пет бели дроба на Евротрансплант.

Сред предприетите вече стъпки министърът отбеляза срещата си с Българския патриарх Неофит на 31 октомври 2018 г. с цел насърчаване донорството на органи при настъпила мозъчна смърт. БПЦ излезе с решение в подкрепа на акта да дарим живот, подкрепа има и от другите официално признати вероизповедания в България, подчерта Кирил Ананиев.

МЗ подготвя национална медийна кампания в подкрепа на донорството, която ще стартира този месец, стана ясно още при изслушването в пленарната зала.

За задълбочаване на двустранното сътрудничество през януари 2019 г. е имало и срещи със специалисти от Хърватия и Австрия.

Подписано е споразумение с Виена за квалификация и обучение по линия на Евротрансплант.

Очакваме също виенската многопрофилна болница да приеме до пет българи годишно за белодробна трансплантация до приключване на програмата с австрийската страна, съобщи Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай