Още 200 млн. разходи за здравен персонал догодина

Това договориха КНСБ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Още 200 млн. разходи за здравен персонал догодина | StandartNews.com

Двеста милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени в бюджета за 2020 година. Това договориха на среща в министерския съвет КНСБ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ананиев съобщи на пресконференция, че три четвърти от парите ще отидат за повишаване на заплатите. "След като няма да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Не искам да фиксирам в момента някакви проценти, но минимум три четвърти от тази сума ще отидат за разходи за персонал, а сметките, които сме направили за постигане на целевите нива, показват, че тази част, която ще се задели за разходи за персонал, ще е достатъчна", каза здравният министър.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази задоволство от постигнатото за бюджета на НЗОК, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор.

"Там разговорите и битката и с финансовия министър, и с премиера може би продължават, за да можем да гарантираме това увеличение, което ни е нужно, тъй като, да не забравяме, че в тази част на здравеопазването не се получават нито ДМС-та, нито допълнителни плащания. Хората разчитат основно и само на тези заплати, които ни показаха навън като фишове, а те са на места стигнали 900 лева, много малко, за съжаление, места. На много от повечето места са 700, 750, 650 лева даже има", обясни Пламен Димитров.

По-рано днес медици излязоха на протест на площад „Независимост“ с искане за достойно заплащане и увеличение на заплатите, а синдикатите влязоха в Министерския съвет, за да запознаят управляващите с исканията на специалистите по здравни грижи. Те настояват за заплата за медицинските сестри, която започва от 900 лв., а за лекарите – 1100 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай